Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 14., vasárnap

Sajtos rudacskák

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
20 dkg reszelt parmezán sajt
3 tojás
2 dl tejföl
fél csomag szalalkáli
3 dkg só


Elkészítés:
Lisztet a margarinnal és a szalalkáli-val elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sajt felét, 2 tojást, tejfölt és jól összedolgozzuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk és megkenjük a tésztát kinyújtott állapotban tojással, majd rászórom a sajtot és 2 cm szélességű csíkokra felvagdosom, hossza pedig tetszés szerinti ( 6-8 cm )
Kikent lisztezett tepsibe rakosgatom, és szép aranysárgára lassú tűzön megsütöm.

Jó étvágyat!

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:
25 dkg juhtúró
20 dkg Ráma margarin
1 kávéskanál zsír
35 dkg liszt
1 tojás
1 csapott evőkanál só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor


Elkészítés:
A túrót összetörjük, majd tojással, zsírral, margarinnal simára keverjük, sóval ízesítjük.
A liszttel langyos tejben elkevert cukorral felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Körülbelül fél órát pihentetjük, majd kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Tetejét tojássárgájával megkenjük és reszelt sajttal meghintjük, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Tepsibe rakjuk és megsütjük.

Jó étvágyat!



Sajtos-sokás tekercs

Hozzávalók:
15 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
4 tojás
20 dkg préselt sonka
20 dkg reszelt sajt
fél piros és zöld színű ecetes paradicsompaprika



Elkészítés:
A margarint 0,5 dl vízzel felfőzzük, beleöntjük a lisztet, és a tűzről levéve jól elkeverjük.
Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és a kevés sót, majd ezt a masszát jól kivajazott tepsiben egyenletesen elkenjük.
Nagyon forró sütőben körülbelül 10 percig sütjük, majd nedves konyhakendőre borítjuk.
A tésztát vékony sonkaszeletekkel betakarjuk, a sajtot ráreszeljük, hosszú vékony csíkokat vágunk a paradicsompaprikából, rátesszük a sajtra, majd az egészet szorosan feltekerjük.
Visszatesszük a sütőbe még egy pár percre, hogy a sajt megolvadjon.
Ha kihűlt, felszeleteljük, mint egy bejglit.

Jó étvágyat!
   

Gyors erőleves

Ha kevés idő jut a leves elkészítésére én szoktam ezt a levest elkészíteni.

Hozzávalók
5-6 kávéskanál vegeta
1,5 liter víz
1 kávéskanál vöröshagyma ( fokhagyma nyomóval préselt )
őrölt bors
levestészta


Elkészítés:
Felteszem fazékba a vizet forralni, majd belerakom azt a mennyiségű vegetát, amíg ízlésemnek meg nem felel, belenyomom fokhagymanyomóval a vöröshagymát, borsot, és addig főzöm amíg a vegetában lévő zöldségek, és a vöröshagyma  meg nem főtt.
Betétként házi készítésű levestésztát teszek bele.
Ha van otthon fagyasztott leveszöldség akkor abból is teszek bele.

Jó étvágyat!

  

Tűdős májas hurka készítése házilag

Hozzávalók.
50 dkg sertésmáj
50 dkg húsos tokaszalonna
1 sertés tüdő
20 dkg rizs
15 dkg zsír
25 dkg vöröshagyma
0,5 dkg őrölt szegfűbors
0,5 dkg majoránna
1 dkg pirospaprika
1 dkg törött fekete bors
5 dkg só

Elkészítés:
A tüdőt és a szalonnát sós vízben puhára főzzük, majd a levétől leszűrve hűlni hagyjuk.
A nyers májjal együtt kis lyukú darálón ledaráljuk. A rizst félig megfőzzük a tüdő főzőlevében, a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre fonnyasszuk, és a rizzsel együtt hozzáadjuk a darált húsokhoz.
Meghintjük a fűszerekkel sózzuk és annyi abálólevet adunk hozzá, hogy a massza közepesen lágy legyen.
Lazán tetszés szerinti bélbe töltjük.
Hűtőszekrény normál hűtőterében 8-10 napig eláll.
Mi fagyasztjuk.

                            Jó étvágyat!

                    

Rakott szarvacska

Hozzávalók:
50 dkg szarvacska száraz tészta
40 dkg reszelt trappista sajt
2 dl tejföl
1 tojás
őrölt bors

margarin, vagy zsír


Elkészítés:
A száraz tésztát kifőzzük, meleg vízzel leöblítjük.
A sajtot lereszeljük. A tejfölt összekeverjük a nyers tojással, csipet sóval és borssal.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk zsírral, vagy margarinnal, majd beleterítünk egy réteg tésztát, megszórjuk sajttal és meglocsoljuk az ízesített tejföllel.
Ezt addíg folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart.
A tetejére reszelt sajt kerülön.
Sütőben 15 percig sütjük.

Jó étvágyat!

                                 Kép hamarosan

Gombás rakott burgonya

Hozzávalók:
80 dkg burgonya
4 darab tojás
1 pohár tejföl
20 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
pirospaprika

10 dkg reszelt sajt
10 dkg kolbász, vagy füstölt szalonna


Elkészítés:
A főtt burgonya és kemény tojás karikákat kész gombapörkölttel rétegezzük a kivajazott tűzálló tálba.
A rétegeket tejföllel meglocsoljuk. Tetejére kolbászt vagy füstölt szalonna szeletkéket és reszelt sajtot teszünk, és sütőben megsütjük.
Finom ha tálalás előtt 2-3 órával elkészítjük, így az ízek jól összeérnek.
Étkezés előtt megforrósítjuk.

Jó étvágyat!

                                         Kép hamarosan mellékelve

Tojásos rakott zöldbab

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
5 tojás
3 pohár tejföl
4 szelet sovány sertéshús
piros aranykrém
1 tubus mustár
2-3 evőkanál étolaj
őrölt bors



Elkészítés:

A megtisztított zöldbabot sós vízben 20 percig főzzük, majd leszürjük.
A húst vékonyra kiverjük, besózzuk, megborsozzuk, mindkét oldalát bekenjük mustárral és hirtelen kisütjük az olajban,
Egy kisebb teflontepsit jól kikenünk tejföllel, belerakjuk a hússzeleteket és ráreszeljük a keményre főtt tojásokat. Piros Aranyat teszünk, és ráreszeljük a keményre főtt tojásokat. Picit megsózzuk, majd ráöntjük a maradék zöldbabot és a tejfölt. A tetejére Piros Aranyat csepegtetünk. Forró sütőben fedő nélkül 40-50 percig sütjük.

Jó étvágyat!
                                              Kép hamarosan mellékelve

Töltött kifli

Gyorsan elkészíthető, és a gyerekeknek is csomagolható finomság tízóraira.

Hozzávalók:
10 darab kifli
20 dkg sajt vegyesen
25 dkg tejföl

bors
szerecsendió

Elkészítés:
A kifliket félbevágjuk és kiszedjük a belsejüket, ( ezt eltehetjük fasírtnak, vagy megszárítva és ledarálva zsemlemorzsának ) a sajtokat lereszeljük, és összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal, és szerecsendióval, majd megtöltjük a kifliket, és sütőben vagy grillsütőben, szendvicssütőben megsütjük őket.

Tipp: Hozzávalóként tehetünk bele bármilyen felvágottat is apróra összedarabolva.

Jó étvágyat!

               

Spenót főzelék

 Hozzávalók:
45 dkg kg spenót, vagy 1 doboz mélyhűtött paraj
5 dkg vaj, vagy olaj
5 dkg liszt
6-8 dl tej
1,5 dl tejszín ( elhagyható )

törött bors
1 nagyobb gerezd fokhagyma


Elkészítés:
A spenótot alaposan megmossuk, forró sós vízben puhára főzzük, lecsorgatjuk, és turmix géppel pépesítjük, vagy szitán áttörjük.
A vajból világos színű rántást készítünk, hozzáadjuk a leturmixolt spenótot tejjel felengedjük, sózzuk borsozzuk, és belepréselünk egy gerezd fokhagymát, és hagyjuk készre főzni.
Ügyelj arra, hogy le ne kapjon az edényben.
Bármilyen feltétel adható hozzá.

 Tápanyagtartalom 
                                                                Jó étvágyat!

                                 

Kapros túrós lepény

Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dkg porcukor
1 tojás
5 dkg vaj, vagy usír
2 dl tej


Töltelék:
40 dkg házi túró
3 evőkanál cukor
2 tojás
1 kanál dara ( gríz )
1 csokor apróra vágott zöld kapor



Elkészítés:
Az élesztőt kevés édes tejben feloldjuk és a többi alapanyagot összedolgozzuk, és nem túl kemény tésztát kell hogy kapjunk.
Langyos helyen hagyjuk kétszeresére megkelni, és ujjnyi vastagságúra elnyújtjuk., majd a rámával kikent és lisztezett tepsibe terítjük.
Amíg a tészta a tepsiben kel elkészítjük a tölteléket.
A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a 2 tojás sárgájával, 1 kanál darával,  tojások felvert habjával, és hozzákeverjük a kaprot.
A tölteléket a tészta tetejére helyezzük és megsütjük, és mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel: 1 kanál jó házi tejföl, 1 tojássárgája. Utána még 2-3 percre visszatesszük a sütőbe. Ettől lesz szép barna a teteje.

Tipp:
Kapor nélkül, cukorral készítve édes túrós lepényt kapunk.

Ebből a tésztából készíthetünk mákos, diós tekercset, lekváros kiflit, túrós táskát is.

Jó étvágyat! 

                                         Kép hamarosan mellékelve

Foszlós tejeskalács

 A hozzávalókat lehet felezni is...

Hozzávalók:
1 kg sima liszt
8 dkg cukor
10 dkg vaj, vagy Ráma margarin, vagy 8 dkg zsír
9 dl tej
3 dkg élesztő
kávéskanál só


Elkészítés:
Az élesztővel, 1 dl langyon tejjel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk és langyos helyre tesszük.
A cukrot, sót a langyos tejben oldjuk fel.
A lisztet a kovásszal és a tejjel elkeverjük és körülbelül 20-30 percig dagasztjuk
A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt a tészta közé dolgozzuk. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát kevés lisztel meghintjük. A tészta tetejét gyengén meglisztezzük, letakarjuk és egyenletes langyos helyen körülbelül egy órát kelesztjü, amíg háromszorosára meg nem kelt.
Most lisztezett deszkára borítjuk, gyengén megformáljuk, négybe vágjuk, és külön sodorjuk ki. A megmaradt 2 dkg vajjal kenjük meg a tésztát kenőtolla, és megfonjuk.
Zsírozott sütőlapon még 1/2 óráig kelesztjük, tetejét megkenjük tojással, aki barnásan szereti, kevés porcukrot is tehet a tojásba, és 3/4 órán át egyenletes, lassú tűznél sütjük.
Ha a teteje erősen megbarnult, tegyünk rá fehér papír és úgy süssük tovább.

Jó étvágyat!

                                            Fotó hamarosan