Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. március 21., vasárnap

Mákos kalács

Hozzávalók:


60 dkg liszt
15 dkg ráma margarin
2,5 dl tej ( házi tej )
5 dkg cukor
1 reszelt citrom héja
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
1 csiptnyi só
5 dkg élesztő


Töltelékhez:
30 dkg darált mák
1 reszelt citrom héja
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kevés citrom leve
tej ( csak annyi, hogy ne legyen száraz a mák )


Elkészítés:
Körülbelül 1 dl cukrozott tejben egy kevés liszttel felfuttatom a tejet. Addig a lisztet átszitálom, és a margarinnal szépen elmorzsolom, majd hozzáadom a kovászt ( felfuttatott tejet ) a sót, cukrot, vaníliás cukrot, citrom héját, és a tojásokat. Ezt jól összedolgozom, mindaddig amíg kis evegős hólyagocskák nem keletkeznek a tésztában.
Ezután hagyom meleg helyen a tésztát letakarva kelni hagyni úgy jó 80 percig, ( kétszeresére kelve ).
Ez idő alatt a tepsiket kikenem és belisztezem.
A tölteléket is elkészítem. Én nem szoktam megfőzni a mákot, mert akkor nagyon nehéz egyenletesen a tésztára igazítani.
Én a következő képen szoktam elkészíteni.
A mákot ledarálom, és cukorral ízesítem, majd belereszelek egy egész citrom héját, és egy kevéske citrom levét. Ezt ízlés szerint nyomom bele. Hozzáadom még a vaníliás cukrot, és annyi tejet hogy a mák ne álljon össze hanem könnyen eligazítható legyen a tésztán. Én ezt már rutinból készítem. Érezni kell hogy miből mennyit teszel bele.
A tésztánk eközben megkelt amit én két részre osztok, kinyújtom téglalap formára, és megtöltöm a mákkal. Felgöngyölítem és a tetejét megkenem tojással.
A tészta tetejét te ne felejtsd megszurkálni hogy a gőz távozni tudjon. Én most elfelejtettem:)
Hagyom még egy kicsit kelni hagyni a tepsiben, majd az előmelegített sütőben én úgy 4-5 fokozat között sütöm meg, gázsütőben.

Jó étvágyat!