Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 15., hétfő

Sztrapacska

Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 tojás
3 evőkanál olaj, vagy 5 dkg zsír
körülbelül 40-50 dkg liszt
05 dkg juhtúró
10 dkg füstölt szalonna


Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk és nyersen finomra reszeljük, majd hozzákeverünk 2 dkg langyos zsiradékot, egy egész tojást, és annyi lisztet, hogy galuskatésztát kapjunk.
Galuskaszaggatóval, vagy kanállal apró galuskákat szaggatunk gyengén sós forró vízbe, és 10 percig főzzük, majd leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, és a maradék megforrósított zsiradékba tesszük.
Tetejére rámorzsoljuk a juhtúrót, megszórjuk apróra vágott ropogósra sütött szalonnával, és csak annyi időre toljuk a forró sütőbe, hogy a túró úgymond megpókhálóskodjék a tetején.
Szedhetjük a kifőtt galuskákat a szalonna zsírjába is, attól kitűnő ízt kap, de ilyenkor ne adjunk hozzá más zsirt vagy olajat.

Jó étvágyat!

Burgonyagombóc ( levesbetét )

Hozzávalók:


25 dkg főtt áttört burgonya
2 evőkanál liszt
1 evőkanál dara
kevés olaj
3 dkg vöröshagyma 
vágott zöldpetrezselyem
bors
1/2- 1tojás

Elkészítés:
A vöröshagymát olajban megdinsztelem.
Az anyagokat összegyúrom, apró gombócokat formálok belőle és a levesbe teszem.

Jó étvágyat!

Zsemlegombóc

Hozzávalók:
1 zsemle
1 egész tojás
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír
1 kávékanálnyi hagyma
zöldpetrezselyem

bors
1 kanál zsemlemorzsa
1-2 evőkanál liszt


Elkészítés:
A vízben áztatott zsemlét jól kinyomkodjuk, tojással, pirított vöröshagymával, zsemlemorzsával, sóval, borssal, petrezselyemzölddel elkeverjük, pihenni hagyjuk, majd a liszttel elkeverjük.
Vizes kanál segítségével, vagy vizes kézzel, apró gombócokat formálunk.
Zöldséglevesbe, pürélevesekbe használom.

Májgaluska gombócok házilag

Hozzávalók:
10 dkg gyulai májas
1 tojás
1 kevés zsemlemorzsa
vöröshagyma
petrezselyemzöld
fekete bors

Elkészítés:
A gyulai májast, a tojást, a fokhagyma présen átnyomott vöröshagymát, apróra vágott petrezselyemlevelet, és borsot jól összedolgozom, és annyi zsemlemorzsát adagolok hozzá, hogy az jól eldolgozható legyen.
Kis gombócokat formálva belőle levesbetétként szoktam használni.
Sót nem kell belerakni, mert a májas egyébként is sós!

Galamb becsinált - leves

Könnyű diétás leves

Hozzávalók:
2 gyenge, fiatal galamb
1,5 evőkanál olaj, vagy 2 dkg zsír
15 dkg leveszöldség
2 dkg liszt
1/2 citrom
1 tojás sárgája



Elkészítés:
A jól megtisztított galambokat négybe vágom, vagy szétszedem mint a csirkét és úgy főzőm meg.
2 dkg zsíron gyengén megsózva, fedő alatt puhára párolom, közben hozzáadom a leveszöldséget, répát, petrezselymet, és zellert, zsírjára sütöm és egy kanál lisztel lehintem. Utána vízzel felengedem és a húst puhára főzöm. A tűzről levéve, egy fél citrom levével savanyítom és hozzákeverem az 1 tojás sárgáját, majd citromkarikákkal tálalom.

Jó étvágyat!

Orjaleves

Hozzávalók:
1 kg sertéscsont ( karajcsont )
1/2 fejhús
0,5 kg vegyes leveszöldség 
(sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hagyma, egy cikkely kelkáposzta, zöldpaprika, paradicsom, egy egész hámozott burgonya)

pár szem borsmokkáskanálnyi köménymag
körömnyi babárlevél
2 szem szegfűszeg


Elkészítés:
A jól megmosott húst 2, 5 liter vízben fűszerekkel együtt feltesszük főzni.
Amikor félig megfőtt, adjuk hozzá a tisztított zöldségeket, a zöldségeket hosszában vágva, a hagymát egészben, és ezekkel együtt még nagyon lassú tűzön főzzük tovább amíg a hús meg nem puhul. Húzzuk le a tűzről majd hagyjuk 5-8 percig állni, hogy a zavarossága letisztuljon.
Negyed részét leszűrjük és abba belefőzzük a levesbe való tésztát. Leveses tálba öntjük és a többi levest rászűrjük.
A levesből a húst kiszedjük tálra helyezzük és a zöldséggel körülrakva tálaljuk. A húsokat feldarabolhatjuk és ecetes tormával, mustárral tálalhatjuk.

Jó étvágyat!


                                            

Hagymás burgonya köret

Hozzávalók:
30 dkg burgonya
2-3 evőkanál olaj, vagy egy jó evőkanál zsír
1 kisebb fej vöröshagyma
1 teáskanál vegeta
őrölt bors


Elkészítés:

A hagymát üvegesre dinsztelem, majd a kockára felvágott burgonyát is beleteszem, és hagyom fedő alatt együtt dinsztelődni, megszórom vegatával, sóval borssal, majd vízzel felengedem, épp addig hogy majdnem ellepje a burgonyát a víz az edényben. Hagyom jól megpuhulni a burgonyát ritka kevergetés mellett.
Amikor elfőtte a vizet és meg főtt a burgonya tálaljuk köretként.

                                           

Borsos tokány

Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só 
törött bors ( fehér )
1 dl fehérbor

Elkészítés:
A hús vékony, kisujjnyi csíkokra vágjuk, a szalonnával együtt.
A szalonnát kisütjük, a zsírját leszűrjük. Az apróra vágott hagymát a kisütött zsírban megfonnyasztjuk, beletesszük a húst, és a hagymás zsírban többszöri kevergetés mellett jól átsütjük, majd kevés vízzel felengedjük, törött fehér borssal jól megszórjuk.
Főzés közben a szeletekre vágott meghéjazott paradicsomot, szeletelt paprikát, és a fehérbort hozzáadjuk. Lefedve jó puhára főzzük.
Ha már zsírjára sütöttük hozzáadjuk a szalonna darabokat. Pár percnyi sütés után kevés vizet adunk hozzá, amivel még 10 percig főzzük.

Fontos: 
A tokány leve rövid, sűrű barna színű, tartalmas étel.
Párolt rizst, tört burgonyát, vagy galuskát adhatunk hozzá.

Jó étvágyat!                
                       

Párolt paprika köret

 Sült húsok és halak kitűnő körítése.

Hozzávalók:
1 kg húsos piros és zöld paprika
2 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 dl vörösbor

törött bors

Elkészítés:
A megtisztított paprikát, és vöröshagymát egyforma nagyságú darabokra kockákra vágjuk.  A hagymát  olajon fedő alatt üvegesre megpároljuk, hozzáadjuk a peprikát, sózzuk borsozzuk és borral leöntve, puhára pároljuk.
Tálalás előtt zsírjára sütjük.

Jó étvágyat!
         

Párolt vöröskáposzta

Hozzávalók:
1 kg édes vörös káposzta
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj, vagy 5 dkg zsír
ecet

cukor


Elkészítés:
A reszelt hagymát a zsiradékban megfonnyasztjuk, a meggyalult káposztát hozzáadjuk és megsózva, megecetezve fedő alatt 10-15 percig saját levében  pároljuk. Végül cukorral ízesítjük.
Sokat ne kevergessük, hogy a káposzta szálas maradjon.


Jó étvágyat!