Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 tojás
3 evőkanál olaj, vagy 5 dkg zsír
körülbelül 40-50 dkg liszt
05 dkg juhtúró
10 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk és nyersen finomra reszeljük, majd hozzákeverünk 2 dkg langyos zsiradékot, egy egész tojást, és annyi lisztet, hogy galuskatésztát kapjunk.
Galuskaszaggatóval, vagy kanállal apró galuskákat szaggatunk gyengén sós forró vízbe, és 10 percig főzzük, majd leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, és a maradék megforrósított zsiradékba tesszük.
Tetejére rámorzsoljuk a juhtúrót, megszórjuk apróra vágott ropogósra sütött szalonnával, és csak annyi időre toljuk a forró sütőbe, hogy a túró úgymond megpókhálóskodjék a tetején.
Szedhetjük a kifőtt galuskákat a szalonna zsírjába is, attól kitűnő ízt kap, de ilyenkor ne adjunk hozzá más zsirt vagy olajat.
Jó étvágyat!
Ételek cimkéi
alma
(4)
apró
(1)
bab
(1)
barack
(1)
bejgli
(1)
brokkoli
(1)
burgonya
(17)
citrom
(6)
cukor
(2)
cseresznye
(1)
csiga
(1)
csirke
(2)
csirkehús
(3)
csokoládé
(6)
csokoládé kinder
(1)
daganat
(1)
darálthús
(4)
derelye
(1)
desszert
(1)
diabetikus
(1)
diétás
(1)
dió
(11)
dísz
(1)
ecet
(1)
édesség
(34)
egészség
(1)
előétel
(1)
fagylalt
(2)
fahéj
(2)
fánk
(2)
felfújt
(1)
felvágott
(1)
fokhagyma
(1)
fortélyok
(1)
főétel
(26)
főzelék
(4)
főzés
(1)
füge
(1)
galamb
(1)
galuska
(2)
gesztenye
(1)
gomba
(2)
gombóc
(7)
gríz
(1)
gulyás
(1)
gyógyítás
(1)
gyömölcs
(1)
hal
(1)
hamburger zsömle
(2)
Házi praktikák ötletek
(2)
hús
(7)
húsgombóc
(1)
húsvét
(4)
joghurt
(1)
juhtúró
(3)
kakaó
(4)
kalóriaszegény
(1)
kapor
(2)
káposzta
(3)
karalábé
(1)
karamell
(1)
karfiol
(2)
kecske
(2)
kecskepörkölt
(1)
kecskesajt
(1)
kefir
(1)
keksz
(3)
keltészta
(1)
kelttészta
(18)
kenyér
(5)
kenyérrevalók
(2)
kifli
(2)
kókusz
(5)
kolbász
(3)
kombucha
(1)
Konyhai praktikák ötletek
(2)
kovászos
(1)
köret
(7)
köröm
(1)
Köszönet nyílvánítás
(1)
krém
(2)
krémek
(1)
krémes
(1)
krémleves
(1)
lángos
(7)
lekvár
(10)
lekváros
(1)
lencse
(1)
leves
(22)
levesbetét
(5)
liba
(1)
linzer
(1)
lúgosító ételek
(1)
magok
(1)
máj
(2)
májas
(1)
majonéz
(4)
mák
(6)
makaróni
(1)
mandula
(1)
marhahús
(7)
mártás
(6)
mazsola
(1)
meggy
(8)
méz
(1)
muffin
(1)
narancs
(2)
omlós
(1)
öntet
(1)
pacal
(1)
padlizsán
(1)
palacsinta
(4)
paprika
(3)
paradicsom
(7)
péksütemény
(1)
pizza
(2)
pogácsa
(4)
pörkölt
(5)
puding
(3)
pulykahús
(2)
püré
(2)
rácsos pite
(1)
ragu
(1)
rák
(1)
rakott palacsinta
(1)
réteslap
(1)
ribizli
(2)
rizs
(2)
rum
(2)
sajt
(17)
saláta
(5)
sárgabarack
(1)
sárgarépa
(2)
savanyúság
(1)
savbázis egyensúly
(1)
sertés
(8)
sodó
(1)
sonka
(2)
spenót
(1)
sütemény
(47)
süteménydíszítő ötletek
(1)
szalonna
(2)
szezámmag
(2)
szilva
(2)
szósz
(4)
tarhonya
(1)
tárkony
(2)
tartár
(2)
tea
(1)
tej
(5)
tejföl
(11)
tejpor
(1)
tejszín
(4)
tepertő
(1)
tészta
(21)
tibeti kefir gomba
(1)
tojás
(2)
torta
(1)
tök
(2)
töltött
(1)
töpörtyű
(1)
túró
(4)
tyúk
(2)
uborka
(1)
újév
(1)
ünnep
(2)
vaj
(1)
vaníliakrém
(4)
videó
(1)
virsli
(1)
vöröshagyma
(1)
zöldbab
(3)
zöldség
(3)
zőldség
(2)
zsír
(1)
zsömle
(2)
2010. február 15., hétfő
Burgonyagombóc ( levesbetét )
Hozzávalók:
25 dkg főtt áttört burgonya
2 evőkanál liszt
1 evőkanál dara
kevés olaj
3 dkg vöröshagyma
vágott zöldpetrezselyem
bors
1/2- 1tojás
Elkészítés:
A vöröshagymát olajban megdinsztelem.
Az anyagokat összegyúrom, apró gombócokat formálok belőle és a levesbe teszem.
Jó étvágyat!
25 dkg főtt áttört burgonya
2 evőkanál liszt
1 evőkanál dara
kevés olaj
3 dkg vöröshagyma
vágott zöldpetrezselyem
bors
1/2- 1tojás
Elkészítés:
A vöröshagymát olajban megdinsztelem.
Az anyagokat összegyúrom, apró gombócokat formálok belőle és a levesbe teszem.
Jó étvágyat!
Zsemlegombóc
Hozzávalók:
1 zsemle
1 egész tojás
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír
1 kávékanálnyi hagyma
zöldpetrezselyem
só
bors
1 kanál zsemlemorzsa
1-2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A vízben áztatott zsemlét jól kinyomkodjuk, tojással, pirított vöröshagymával, zsemlemorzsával, sóval, borssal, petrezselyemzölddel elkeverjük, pihenni hagyjuk, majd a liszttel elkeverjük.
Vizes kanál segítségével, vagy vizes kézzel, apró gombócokat formálunk.
Zöldséglevesbe, pürélevesekbe használom.
1 zsemle
1 egész tojás
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír
1 kávékanálnyi hagyma
zöldpetrezselyem
só
bors
1 kanál zsemlemorzsa
1-2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A vízben áztatott zsemlét jól kinyomkodjuk, tojással, pirított vöröshagymával, zsemlemorzsával, sóval, borssal, petrezselyemzölddel elkeverjük, pihenni hagyjuk, majd a liszttel elkeverjük.
Vizes kanál segítségével, vagy vizes kézzel, apró gombócokat formálunk.
Zöldséglevesbe, pürélevesekbe használom.
Májgaluska gombócok házilag
Hozzávalók:
10 dkg gyulai májas
1 tojás
1 kevés zsemlemorzsa
vöröshagyma
petrezselyemzöld
fekete bors
Elkészítés:
A gyulai májast, a tojást, a fokhagyma présen átnyomott vöröshagymát, apróra vágott petrezselyemlevelet, és borsot jól összedolgozom, és annyi zsemlemorzsát adagolok hozzá, hogy az jól eldolgozható legyen.
Kis gombócokat formálva belőle levesbetétként szoktam használni.
Sót nem kell belerakni, mert a májas egyébként is sós!
10 dkg gyulai májas
1 tojás
1 kevés zsemlemorzsa
vöröshagyma
petrezselyemzöld
fekete bors
Elkészítés:
A gyulai májast, a tojást, a fokhagyma présen átnyomott vöröshagymát, apróra vágott petrezselyemlevelet, és borsot jól összedolgozom, és annyi zsemlemorzsát adagolok hozzá, hogy az jól eldolgozható legyen.
Kis gombócokat formálva belőle levesbetétként szoktam használni.
Sót nem kell belerakni, mert a májas egyébként is sós!
Galamb becsinált - leves
Könnyű diétás leves
Hozzávalók:
2 gyenge, fiatal galamb
1,5 evőkanál olaj, vagy 2 dkg zsír
15 dkg leveszöldség
2 dkg liszt
1/2 citrom
1 tojás sárgája
só
Elkészítés:
A jól megtisztított galambokat négybe vágom, vagy szétszedem mint a csirkét és úgy főzőm meg.
2 dkg zsíron gyengén megsózva, fedő alatt puhára párolom, közben hozzáadom a leveszöldséget, répát, petrezselymet, és zellert, zsírjára sütöm és egy kanál lisztel lehintem. Utána vízzel felengedem és a húst puhára főzöm. A tűzről levéve, egy fél citrom levével savanyítom és hozzákeverem az 1 tojás sárgáját, majd citromkarikákkal tálalom.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
2 gyenge, fiatal galamb
1,5 evőkanál olaj, vagy 2 dkg zsír
15 dkg leveszöldség
2 dkg liszt
1/2 citrom
1 tojás sárgája
só
Elkészítés:
A jól megtisztított galambokat négybe vágom, vagy szétszedem mint a csirkét és úgy főzőm meg.
2 dkg zsíron gyengén megsózva, fedő alatt puhára párolom, közben hozzáadom a leveszöldséget, répát, petrezselymet, és zellert, zsírjára sütöm és egy kanál lisztel lehintem. Utána vízzel felengedem és a húst puhára főzöm. A tűzről levéve, egy fél citrom levével savanyítom és hozzákeverem az 1 tojás sárgáját, majd citromkarikákkal tálalom.
Jó étvágyat!
Orjaleves
Hozzávalók:
1 kg sertéscsont ( karajcsont )
1/2 fejhús
0,5 kg vegyes leveszöldség
(sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hagyma, egy cikkely kelkáposzta, zöldpaprika, paradicsom, egy egész hámozott burgonya)
só
pár szem borsmokkáskanálnyi köménymag
körömnyi babárlevél
2 szem szegfűszeg
Elkészítés:
A jól megmosott húst 2, 5 liter vízben fűszerekkel együtt feltesszük főzni.
Amikor félig megfőtt, adjuk hozzá a tisztított zöldségeket, a zöldségeket hosszában vágva, a hagymát egészben, és ezekkel együtt még nagyon lassú tűzön főzzük tovább amíg a hús meg nem puhul. Húzzuk le a tűzről majd hagyjuk 5-8 percig állni, hogy a zavarossága letisztuljon.
Negyed részét leszűrjük és abba belefőzzük a levesbe való tésztát. Leveses tálba öntjük és a többi levest rászűrjük.
A levesből a húst kiszedjük tálra helyezzük és a zöldséggel körülrakva tálaljuk. A húsokat feldarabolhatjuk és ecetes tormával, mustárral tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
1 kg sertéscsont ( karajcsont )
1/2 fejhús
0,5 kg vegyes leveszöldség
(sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hagyma, egy cikkely kelkáposzta, zöldpaprika, paradicsom, egy egész hámozott burgonya)
só
pár szem borsmokkáskanálnyi köménymag
körömnyi babárlevél
2 szem szegfűszeg
Elkészítés:
A jól megmosott húst 2, 5 liter vízben fűszerekkel együtt feltesszük főzni.
Amikor félig megfőtt, adjuk hozzá a tisztított zöldségeket, a zöldségeket hosszában vágva, a hagymát egészben, és ezekkel együtt még nagyon lassú tűzön főzzük tovább amíg a hús meg nem puhul. Húzzuk le a tűzről majd hagyjuk 5-8 percig állni, hogy a zavarossága letisztuljon.
Negyed részét leszűrjük és abba belefőzzük a levesbe való tésztát. Leveses tálba öntjük és a többi levest rászűrjük.
A levesből a húst kiszedjük tálra helyezzük és a zöldséggel körülrakva tálaljuk. A húsokat feldarabolhatjuk és ecetes tormával, mustárral tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Hagymás burgonya köret
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
2-3 evőkanál olaj, vagy egy jó evőkanál zsír
1 kisebb fej vöröshagyma
1 teáskanál vegeta
őrölt bors
só
Elkészítés:
A hagymát üvegesre dinsztelem, majd a kockára felvágott burgonyát is beleteszem, és hagyom fedő alatt együtt dinsztelődni, megszórom vegatával, sóval borssal, majd vízzel felengedem, épp addig hogy majdnem ellepje a burgonyát a víz az edényben. Hagyom jól megpuhulni a burgonyát ritka kevergetés mellett.
Amikor elfőtte a vizet és meg főtt a burgonya tálaljuk köretként.
30 dkg burgonya
2-3 evőkanál olaj, vagy egy jó evőkanál zsír
1 kisebb fej vöröshagyma
1 teáskanál vegeta
őrölt bors
só
Elkészítés:
A hagymát üvegesre dinsztelem, majd a kockára felvágott burgonyát is beleteszem, és hagyom fedő alatt együtt dinsztelődni, megszórom vegatával, sóval borssal, majd vízzel felengedem, épp addig hogy majdnem ellepje a burgonyát a víz az edényben. Hagyom jól megpuhulni a burgonyát ritka kevergetés mellett.
Amikor elfőtte a vizet és meg főtt a burgonya tálaljuk köretként.
Borsos tokány
Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só
törött bors ( fehér )
1 dl fehérbor
Elkészítés:
A hús vékony, kisujjnyi csíkokra vágjuk, a szalonnával együtt.
A szalonnát kisütjük, a zsírját leszűrjük. Az apróra vágott hagymát a kisütött zsírban megfonnyasztjuk, beletesszük a húst, és a hagymás zsírban többszöri kevergetés mellett jól átsütjük, majd kevés vízzel felengedjük, törött fehér borssal jól megszórjuk.
Főzés közben a szeletekre vágott meghéjazott paradicsomot, szeletelt paprikát, és a fehérbort hozzáadjuk. Lefedve jó puhára főzzük.
Ha már zsírjára sütöttük hozzáadjuk a szalonna darabokat. Pár percnyi sütés után kevés vizet adunk hozzá, amivel még 10 percig főzzük.
Fontos:
Jó étvágyat!
60 dkg sovány marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só
törött bors ( fehér )
1 dl fehérbor
Elkészítés:
A hús vékony, kisujjnyi csíkokra vágjuk, a szalonnával együtt.
A szalonnát kisütjük, a zsírját leszűrjük. Az apróra vágott hagymát a kisütött zsírban megfonnyasztjuk, beletesszük a húst, és a hagymás zsírban többszöri kevergetés mellett jól átsütjük, majd kevés vízzel felengedjük, törött fehér borssal jól megszórjuk.
Főzés közben a szeletekre vágott meghéjazott paradicsomot, szeletelt paprikát, és a fehérbort hozzáadjuk. Lefedve jó puhára főzzük.
Ha már zsírjára sütöttük hozzáadjuk a szalonna darabokat. Pár percnyi sütés után kevés vizet adunk hozzá, amivel még 10 percig főzzük.
Fontos:
A tokány leve rövid, sűrű barna színű, tartalmas étel.
Párolt rizst, tört burgonyát, vagy galuskát adhatunk hozzá.Jó étvágyat!
Párolt paprika köret
Sült húsok és halak kitűnő körítése.
Hozzávalók:
1 kg húsos piros és zöld paprika
2 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 dl vörösbor
só
törött bors
Elkészítés:
A megtisztított paprikát, és vöröshagymát egyforma nagyságú darabokra kockákra vágjuk. A hagymát olajon fedő alatt üvegesre megpároljuk, hozzáadjuk a peprikát, sózzuk borsozzuk és borral leöntve, puhára pároljuk.
Tálalás előtt zsírjára sütjük.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
1 kg húsos piros és zöld paprika
2 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 dl vörösbor
só
törött bors
Elkészítés:
A megtisztított paprikát, és vöröshagymát egyforma nagyságú darabokra kockákra vágjuk. A hagymát olajon fedő alatt üvegesre megpároljuk, hozzáadjuk a peprikát, sózzuk borsozzuk és borral leöntve, puhára pároljuk.
Tálalás előtt zsírjára sütjük.
Jó étvágyat!
Párolt vöröskáposzta
Hozzávalók:
1 kg édes vörös káposzta
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj, vagy 5 dkg zsír
ecet
só
cukor
Elkészítés:
A reszelt hagymát a zsiradékban megfonnyasztjuk, a meggyalult káposztát hozzáadjuk és megsózva, megecetezve fedő alatt 10-15 percig saját levében pároljuk. Végül cukorral ízesítjük.
Sokat ne kevergessük, hogy a káposzta szálas maradjon.
Jó étvágyat!
1 kg édes vörös káposzta
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj, vagy 5 dkg zsír
ecet
só
cukor
Elkészítés:
A reszelt hagymát a zsiradékban megfonnyasztjuk, a meggyalult káposztát hozzáadjuk és megsózva, megecetezve fedő alatt 10-15 percig saját levében pároljuk. Végül cukorral ízesítjük.
Sokat ne kevergessük, hogy a káposzta szálas maradjon.
Jó étvágyat!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)