Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 17., szerda

Tökfőzelék

Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
2 evőkanál olaj
1 pici fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1- 2 evőkanál liszt

1 csokor kapor
kevés ecet az ízesítéshez
1 dl tej ( kihagyható ) vagy savó, író
1 dl tejszín ( kihagyható )


Elkészítés:
A tököt ( mirelit ) gyengén sós vízben felteszem főzni a kaporral, reszelt vöröshagymával, és egy kis kevés vízzel, mert a tök is enged levet.
Én nem szoktam rántással készíteni.
Közben elkészítem a tejfölös lisztes habarást melyet tejjel vagy tejszínnel szoktam elegyíteni, hogy simára tudjam kikeverni.
Amikor a tök megfőtt behabarom, rottyantom még egy kicsit, és ízlés szerint nagyon kevés ecetet teszek bele, épp hogy kiérezzen az íze.
 
Ha nem mirelitből főzöm, akkor ketté vágom közepét kiszedem, én kanállal szoktam, majd legyalulom,  megsózom,és kevés vízben felteszem főzni. Én nem szoktam lesózni és a levétől kinyomkodni.

Jó étvágyat!


 



Burgonyás fűszeres fasírt ( általam összeállított alapanyagokból )

 Ezt szoktam alkalmazni  ha kevés darált hús van itthon...

Hozzávalók:
30 dkg sertés darált hús
20-25 dkg hajában megfőtt burgonya
1 dl tej
2 evőkanál zsemlemorzsa
egy icipici őrölt fűszerkömény

bors
1 gerezd préselt fokhagyma
1 kávéskanálnyi préselt vöröshagyma
1 darab tojás


Elkészítés:
A darált húst és a hajában megfőtt tört burgonyát 1 dl tejben összekeverem és hagyom állni körülbelül 15 percet, majd beleteszem az 1 tojást, préselt fokhagymát, és vöröshagymát, 2 evőkanál zsemlemorzsát, sót és borsot, és a csipetnyi őrölt fűszerköményt. Ezt jól összekeverem. Fasírt jellegű masszának kell lennie.
Ha túl híg lenne tegyünk bele még egy kis zsemlemorzsát.
Húsgombócokat formálok belőle tenyeremmel ellapítom őket, és zsemlemorzsába hempergetem, majs olajban kisütöm.
Feltétnek főzelékekhez nagyon finom, de tálalhatjuk rizskörettel, vagy sült burgonyával is

Jó étvágyat!

                                          Összeállított massza

 
Zsemlemorzsában megforgatva