Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 23., kedd

Lekváros gombóc

Hozzávalók:
1 kg burgonya
25 dkg liszt
2 evőkanál gríz ( dara )
1 tojás
2 evőkanál olaj
pici só
30 dkg zsemlemorzsa
lekvár a töltéshez (szilva, vegyes, stb... ízlés szerinti )

Elkészítés:
A burgonyát mint a hajas krumplit felteszem főzni, leszedem a héját, és paszirozón átnyomom. Ütök bele egy tojást, 2 evőkanál darát szórok bele és egy picit sózom. Jól összedolgozom.
A zsemlemorzsát egy nagyon kevés olajon megpirítom, de én nem öntöm fel vízzel, hanem hagyom úgy szárazon, mert amikor a gombócokat megmártom benne a morzsa megpuhul rajta. Próbáld ki így Te is, meglátod nem csalódsz benne.
A gombócoknak való víz ekkorra már forr, és én megint csak nem nyújtom ki a tésztát és nem vágom kockákra, hanem kézzel szaggatom ki és mint a lángos tésztát hanem tenyérnyi nagyságú kerek tésztává nyújtom alakítom a kezemben, addig amíg úgy nem gondolom hogy belefér a töltésre szánt lekvár mennyiség majd megfogom és összehajtogatom egy pár mozdulattal és már kész is a gombóc. Bele teszem a forró vízbe és főzöm körülbelül 10 percig. Morzsába megmártogatom, tálalásnál porcukrozom.

Jó étvágyat!

    Én a saját készítésű meggy, sárgabarack és egy szilvalekvárt elegyítettem össze. Nagyon finom...

Zserbó - szelet II.

Hozzávalók:
 35 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg cukor
20 dkg Ráma margarin, vagy 15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
csipet só


Töltelék:
12 dkg darált dió
12 dkg cukor
20 dkg sárgabarack lekvár


Bevonat:
10 dkg cukor
3 dkg kakaó
3 dkg vaj


Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatom, majd a lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt, tojást, sót, csipetnyi sütőport és jól összedolgozom.
A tésztát 3 egyenlő részre osztom, és mindegyik lapot kinyújtom        ( 35×25 cm ) nagyságúra.
A kikent lisztezett tesibe beleteszem az első lapot, és megkenem lekvárral, ennek tetejére szórom a darált diót és egy kicsit porcukrozom. A következő réteggel ugyan ezt teszem és a legtetejére tészta kerül.A tetejét villával megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon. Hagyom egy jó 30-40 percig még kelni, és lassú tűznél nem nagy hőmérsékleten megsütöm aranysárgára.
A kakaóból, cukorból és vajból elkészítem a mázat, és a kihűlt süteményt bevonom vele, majd tetszés szerint szeletekre vágom.

Jó étvágyat!