Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. április 8., csütörtök

Gundel palacsinta

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 tojás
tej
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília cukor
csipetnyi só
annyi tej hogy a tészta hígított tejföl állagú legyen


Dió töltelékhez:
10 dkg őrölt dió
5 dkg durvára darál dió
5-8 dkg cukor ( ízlés szerint )
1,5 dl tejszín
2-3 evőkanál rum, vagy egy kis rumaroma
1 púpozott kávéskanál fahéj


Csokoládémártáshoz:
10 dkg csokoládé ( ki milyet szeret ) ét, félédes, tej. Én étcsokoládét használok
2 evőkanál kakaópor
2 tojás sárgája
1 evőkanál vaj
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál rum, vagy rumaroma
tej, annyi hogy a massza sűrűn folyós legyen

Elkészítés:

A liszttel tojással, tejjel, citrom héjával, cukorral és a sóval, vanília cukorral a palacsinta tésztát simára kikeverjük, majd hagyjuk egy jó fél órát pihenni, hogy a liszt felvegye a nedvességet, majd a szokásos módon kisütjük a palacsintákat.

A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd kavargatás közben hozzáadjuk a töltelékhez felsorolt anyagokat. Körülbelül 3 percig forraljuk a masszát, ha túl sűrű lenne a massza tegyünk még hozzá tejszínt hogy lágy masszát kapjunk.

A csokoládé masszához egy edényben feltesszük a tejet forralni, majd a csokoládét és a fent felsorolt alapanyagokat hozzáadjuk a mártáshoz, de a tojások sárgája nélkül főzzük össze úgy 2-3 percig. A tűzről félrehúzva az edényt most tesszük hozzá a tojások sárgáját, hogy sűrű mártást kapjunk. Ha ez túl sűrűre sikerülne tégy hozzá még egy kis tejet.

A palacsinta tésztába most már beletehetjük a diómasszát félbe hajtjuk a tésztát, majd ezt is félbe hajtjuk, porcukorral megszórjuk, csokoládé öntettel lelocsoljuk.

 Jó étvágyat!


Tanácsok:
Ha lángolva akarjuk tálalni, akkor a Gundel palacsintát háromszög alakúra hajtjuk töltés után, majd szintén megpirítjuk. Sorban meleg tálra helyezzük a forró palacsintákat, fél oldalukat leöntjük forró csokoládészósszal, a másik oldalukat porcukorral hintjük meg. 6 evőkanál rumot felmelegítve ráöntünk a palacsintákra és az asztalnál meggyújtjuk.
Gundfel Károly fiának, Gundel Imrének közlése szerint a klasszikus Gundel palacsintát flambirozás nélkül szokták felszolgálni. Gundel Károly azonban még néhány percre sütőbe tette a palacsintákat tálalás előtt, hogy jól átpuhuljanak.