Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 11., csütörtök

Karamellfelfújt

Hozzávalók:

5 dkg vaj
5 dkg liszt
3 dl tej
8 dkg cukor
0,5 dl tej
3 tojás

Elkészítés:

Az 5 deka vajból, lisztből, és a 3 dl tejből készítsünk besamel mártást. A 8 dkg cukrot pirítsuk meg és hígítsuk fel a 0,5 liter tejjel. Addig keverjük a égetett cukros tejet még teljesen el nem olvad az égetett cukor.
Ezt a már karamellás tejet öntsük a langyos besamel mártáshoz, majd keverjük bele a 3 darab tojás sárgáját, és keverjük bele a 3 tojásnak a felvert kemény habját. Kivajazott és lisztezett tűzálló tálkákba töltjük az elkészült masszát, és ezeket a tálkákat vízzel telt tepsibe rakjuk, de vigyázat a tálkáknak körülbelül csak félig érjen a tepsiben lévő víz. Előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig süssük.

Jó étvágyat!                    

( igyekszem a képet is hamarosan mellékelni)

Burgonyaleves

Hozzávalók:

0,5 kg burgonya
1,5 evőkanál olaj, vagy 2-3 dkg zsír
2-3 dkg liszt
1 kis fej hagyma
1 csokor zöldpetrezselyem
3-4 darab zellerlevél
2-3 evőkanál tejföl
pirospaprika

1 púpos kávéskanál vegeta fűszer
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 darab paradicsom
1 darab zöldpaprika

Elkészítés:

A zsírból  lisztből világos színű hagymás paprikás rántást készítünk. Felengedjük a szükséges mennyiségű vízzel, beletesszük a kockára vágott burgonyát zöldségeket, és fűszereket. A leves elkészültéig forraljuk.
Ügyelj a forralásnál ki ne fusson!
Tálaláskor egy kanál tejföllel ízesítjük.

Jó étvágyat!
                                 

Kakaós csiga

Hozzávalók:


40 dkg liszt
2 darab tojás sárgája
5 dkg élesztő
5dkg vaj
5 dkg cukor
2,5-3 dl tej
csipetnyi só

Töltelékhez:

2-3 evőkanál tiszta kakaó
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
14 dkg porcukor                           

Öntethez sülésnél:

2 dl tejszín
5 dkg cukor


Elkészítés: 

A tejben futtatott élesztőt és a tészta hozzávalóit összegyúrjuk majd kelesztjük körülbelül 45 percet. kenyérsütőgépben  a dagasztás programmal összedolgozhatjuk. Kelesztés után lisztezett deszkán kinyújtom téglalap alakúra, és vajjal megkenem a tésztát rászórom bőségesen a kakaós cukrot, vanília cukrot.
Ezt azért csinálom így, mert ha masszát készítek a töltelék anyagból  nem biztos hogy mindenhova jut a tésztára. Ezzel így kikerülöm ezt a  bosszúságot, mivel már jártam így.
Ezek után feltekerem mint egy bejglit és 2-2,5 cm-es darabokra felszeletelem és a tepsibe teszem nem túl közel egymáshoz, hogy ne süljenek össze. Hagyom még kelni körülbelül 20-25 percet. Beteszem az előmelegített sütőbe, és amikor már majdnem megsült a felmelegített tejszínes cukros öntettel meglocsolom és még sütöm egy kicsit. Az öntettől nagyon finom és foszlós lesz a kakaós tekercsünk. Szükség szerint még porcukorral is megszórhatjuk.


Jó étvágyat!
 Tésztához való alapanyagokat beleteszem a kenyérsütő keverőtáljába


                     A megkelt tésztát kinyújtom téglalap alakúra


Megkenve a kakaós masszával

 
Feltekerés

 
Kakaós csiga szeletelése

A kész kakaós csiga

Paradicsomleves

Hozzávalók:

6-8 dl paradicsomlé
3 evőkanál paradicsompüré
víz a felöntéshez ( amennyit ízlelés után szükségesnek látsz )
1 kis darab reszelt vöröshagyma
2 evőkanál liszt
2-3 evőkanál olívaolaj ( vagy más étolaj )
1 csipetnyi bazsalikom
2 csipetnyi oregano
csipetnyi só
ízlés szerint cukor
vágott petrezselyemlevél

Elkészítés:

levesbetétként tehetünk bele kagylótésztát, rizst, vagy más levestésztát is.

Az olajból és lisztből világos színű rántást készítünk, lehúzzuk a tűzhelyről beletesszük a paradicsomlét és a paradicsompürét, felengedjük egy kis vízzel és feltesszük főzni. Beletesszük a reszelt vöröshagymát, petrezselyemlevelet, oregano fűszert és egy csipetnyi bazsalikomot, sót, és ízlés szerint a cukrot.
Forráskor teszünk bele kagylótésztát, és megpuhulásig főzzük. Bazsalikomlevéllel díszítjük.

Jó étvágyat!

                 

Palacsinta alaptészta

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2 darab tojás sárgája
1 evőkanál cukor
1 liter tej
2 dl szódavíz
1 csomag vaníliás cukor
csipet só

Elkészítés:
A lisztbe beletesszük a tojás sárgáját, a cukrot, sót vaníliás cukrot és összekeverjük csomómentesre a tejjel és a szódával. A szódától lágyabb lesz a tészta.  Azért csak a tojás sárgáját adjuk hozzá, mert a fehérje szárítja a tésztát. A tészta akkor jó ha tejszín sűrűségű.  A tejet fokozatosan adjuk hozzá. A tészta elkészítése után hagyd egy jó fél órát pihenni, mert a liszt megszívja magát nedvességgel és ekkor még egy kicsit sűrűsödik a tészta állaga. Ha sűrűbb mint egy tejszín állag akkor még hígíthatod tejjel, vagy szódával.
Megtölthetjük nutella krémmel, kakaóval, mákkal dióval, cimettel ( fahéjjal ) lekvárral, túróval, túrós mazsolával, ki mivel szereti.


Tanács: 
-Én sosem olajjal sütöm a tésztát, mert attól bármilyen furcsa is leragad a tészta. E helyett mindig margarint használok.
- A tésztába tehetünk egy-két kanál olajat meggátolva hogy leragadjon sütés közben a tészta.
- A palacsinták megtöltéséig pakoljuk őket egymásra, ezzel is puhítjuk a tésztát.


Frissen fogyasztva jó!                            Jó étvágyat!




 

 
 Ha  szép fátyolos a kanálon a tészta akkor biztosan jól készítettük el.



Zöldbableves

 Egyszerű gyorsan elkészíthető leves.

Hozzávalók:


50-60 dkg zöldbab
2-3 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír
3 dkg liszt
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
2-3 evőkanál tejföl
ecet
só, vagy ételízesítő 
pirospaprika
1 csokor petrezselyem



Elkészítés:

A zöldbabot megmossuk, szálkáitól megtisztítjuk ( ha fagyasztott nézzük át van e benne zöldbabhéj ) 1,5 cm-es darabokra vágjuk, Másfél liter sós vízbe feltesszük főzni, közben elkészítjük a hagymás-paprikás rántást. Amikor már nem sok idő kell a bab megfőzéséhez beletesszük a zöldpetrezselymet, berántjuk és még legalább 10-15 percig főzzük. Ecettel és csipetnyi de csipetnyi cukorral ízesítjük. Tálalásnál  tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

                            Feltesszük főzni sós vízben


                Közben elkészítem a hagymás - paprikás rántást


             

 


Szalagosfánk

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1  tojás
5-6 dkg  olvasztott vaj ( 4 evőkanálnyi )
5 dkg élesztő
2-2,5 dl langyos tej

2 evőkanál cukor


Elkészítés:

Langyos tejjel az élesztőt felfuttatjuk. Felfuttatás után keverőtálba átöntjük és a tojással együtt összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a maradék tejet, sót, és utoljára az olvasztott vajat kis adagokban hozzákeverjük a tésztához. Ha jól összegyúrtuk meleg helyen körülbelül egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát  1-1,2 cm vastagra nyújtjuk, majd egyszer félbehajtjuk, és nagyon finoman még egyszer kinyújtjuk. Erre azért van szükség, mert így lesz szalagos a fánkunk. Ezután kiszaggatjuk a fánkokat és a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk, majd még egy jó 15-25 percig kelesztjük a konyharuhával letakart fánkokat. A fánkoknak minimum a duplájára kell hogy megkeljenek. Forró olajban jó közepes lángon úgy kezdjük sütni, hogy a lyukas fele legyen alól és ezt  fedő alatt, majd megfordítás után már fedő nélkül sütjük tovább. Lekvárral megkenjük  (mely kihagyható) és porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat!

Tipp: Ha átszitálod a lisztet ettől lágy lesz a tészta.
Javaslat: Ne készítsd hűvös konyhában, mert összeeshet a fánk tésztája!
                





Tárkonyos tejszínes raguleves

Hozzávalók:


25-30 dkg pulyka vagy csirke mell
15 dkg gomba
15 dkg  zöldborsó
1-2 szál sárgarépa
5-6 gerezd fokhagyma
1 nem túl nagy vöröshagyma
2 dl tejszín
2 evőkanál tejföl 
só,
tárkony
citrom
liszt
vaj vagy margarin
csontleves, vagy erőleves kocka 

Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott pulyka vagy csirkehúst, addig pároljuk még a hús ki nem fehéredik. Felengedjük a húslével vagy csontlevessel, esetleg erőlevessel amíg a hús félig meg nem puhult. Ezután hozzáadhatjuk a répát, gombát és a zöldborsót, beletesszük a fűszereket, és amikor teljesen megfőtt, a tejszínből és a tejfölből liszttel behabarjuk, és végül tárkonnyal, és a citrom levével ízesítjük. Melegen és hidegen is fogyasztható.

Jó étvágyat!