Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2018. december 16., vasárnap

Kandírozott narancshéj


Hozzávalók 150 gramm héjhoz


A narancs
150 g narancshéj (fehér részétől megtisztított)

A cukorsziruphoz
348.8 g kristálycukor
0.6 L víz

A díszítéshez
étcsokoládé (45-59%-os)

TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
+ 1 nap áztatás
120 perc

Leírás
Karácsonykor gyakran készítünk kandírozott gyümölcsöket, lekvárokat. Az egyik leggyakrabban készített ilyen édesség a kandírozott narancshéj csokoládéban kimártva. Igazi finomság a téli estékre! Édes, és kellemes. Hosszan eláll, akár előre betárazhatunk belőle, de más süteményekbe aprítva, darálva is jól felhasználható.

Elkészítés
Igaziból ehhez olyan, kezeletlen narancs volna tökéletes, amelyet nem vontak be viaszos tartósítószer réteggel. Mivel nálunk ilyet nem nagyon kapni, először is jó alaposan mossuk le a narancsokat forró víz alatt, egy konyhai szivacs dörzsi felével.

A narancsokat ezután hámozzuk meg, majd a héjak belső, fehér részének nagy részét távolítsuk el.

Szabályos, tetszés szerinti alakra vágjuk fel a héjakat, majd egy napig áztassuk őket hideg vízben.

Minimum egy nap áztatás után forraljunk fel vizet, a forrásban lévő vízbe tegyük bele a narancshéjakat, és 4-6 percig főzzük benne. Ezután vegyük ki a héjakat, és hideg vízzel mossuk át.

Ezután mérjük meg a héjakat, és receptben kiszámított cukrot tegyük fel a receptben előírt mennyiségű vízzel főni.

Ha a cukorszirup forr, tegyük bele a narancshéjakat, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük teljesen üvegesre őket. Ha még nem teljesen üvegesek a narancshéjak, de kezd elfőni róla a víz, nyugodtan töltsünk utána.

Ha szép üvegesek a héjak, vegyük ki őket egy rácsra, és tegyük félre lecsurogni, vagy forgassuk kristálycukorba.

A csokoládét olvasszuk meg, és félig, vagy akár teljesen mártsuk ki benne a narancshéjakat.

Ha a csokoládé megkötött, kínáljuk vendégeinknek, vagy tegyük az asztalra egy tálban.




Tartár mártás

Hozzávalók:


1 tojás sárgája
0.5 dl étolaj
1 mokkáskanál reszelt vöröshagyma
1 púpos teáskanál mustár
cukor
citromlé
1 teáskanál só
csipet tárkony
1 pohár tejföl

Elkészítés:

1 tojás sárgáját leütök, majd a 0.5 cl olajat cseppenként adagolom a tojáshoz s közben keverem amíg sűrű krém nem lesz belőle. A többi hozzávalókat a sűrű krémbe teszem és jól összekeverem.
Ízlés szerint tesszük bele a cukrot és a citromlevet.

Tipp:
- Ha túl gyorsan kevered az olajat a tojás sárgájához nem lesz sűrű krém, ezért nagyon óvatosan adagoljuk hozzá az étolajat.
- Ezzel a mártással elkészíthető a burgonya saláta is

Amennyiben a mustárt adagoljuk először a tojás sárgájához, nem fog kicsapódni.



Kókuszos golyók









Hozzávalók:
• 50 dkg darált háztartási keksz
• 10 dkg porcukor
• 3 evőkanál kakaópor
• 4 evőkanál rum
• 2 dl főzött feketekávé
• 2 dl langyos tej
• 15 dkg kókuszreszelék

A kekszet gyúrd össze a porcukorral, a kakaóporral, locsold meg rummal, a kávéval és a tejjel. Ha még túl száraz lenne a massza, lazítsd további langyos tejjel.
Formázz belőle tetszés szerinti gömböket (valaki a diónyit szereti, valaki a sárgabarack méretűt), és forgasd meg a kókuszreszelékben.

Vajalja

Vajalja
Hozzávalók (4 személyre): 15 dkg vaj, 2 pohár tejföl, csipet só, 5 dkg liszt. A vajat, tejfölt legjobb, ha teflon serpenyőben tesszük a tűzre (ebben nem sül le), és gyakori kevergetéssel addig forraljuk, amíg a tejföl apró aranybarna gömböcskékké sül össze. Ekkor beleteszünk egy csipet sót meg annyi lisztet, hogy sűrű, rántásszerű legyen. A liszttel is tovább pirítjuk, amíg a liszt aranysárga lesz. Vigyázat!  Nem szabad nagyon megpirítani, mert akkor keserűvé válik. Kis tálkákba adagoljuk. Héjában főtt vagy sült burgonyával, savanyúsággal és természetesen barna kenyérrel kínáljuk. Hidegen is finom. Reggelire vagy vacsorára való az igazán parasztos, laktató alföldi étel. Régen a kicsit avas vajat használták fel elkészítéséhez.








Vajalja
A név arra utal, hogy régen ezt az ételt vajköpüléskor íróból készítették.

Hozzávalók:

2 pohár 20%-os tejföl
4 púpozott evőkanál liszt
só ízlés szerint
A tejfölt a liszttel és a sóval összekeverjük. Egy serpenyőben állandó kavarás mellett pirosra sütjük. Teával, kenyérrel fogyasztjuk.

Fánk II.





  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 3 dl tej
  • 1 evőkanál rum
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!