Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. április 3., szombat

Húsvéti nyuszis foszlós kalács

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
6 dkg cukor
2-2,5 dl tej
csipetnyi só
1 evőkanál rum aroma
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg élesztő
pár szem mazsola a díszítéshez
1 tojás a kalács kenegetéséhez


Hozzávalók:
Az élesztőt felfuttajuk  egy kevés cukrozott tejben egy kevés liszt hozzáadásával, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Én kenyér sütőben a dagasztó programmal csináltam, amely keleszt is.
Aztán a tésztát 8 részre osztom, majd ezeket is ketté osztom és a képen látható módon mindegyiket bevágom a kúpos rész felől, majd egymással szembe fordítjuk őket és formáljuk és szemét száját mazsolából rakjuk ki.
A mazsolákat jó mélyre nyomjuk, mert sütés közben kieshet.
Fél órai kelesztés után lekenjük őket a felvert tojással, majd előmelegített sütőben lassú tűznél 30 perc sütéssel kész is a kis húsvéti kalácsunk.

Jó étvágyat!


   

Húsvéti sonka és kolbász főzése


A húsvéti kolbászt és sonkát én így készítem el.

A sonkát vízben megmosom majd beáztatom egy fél napra, de az sem baj ha egy napig áll a vízben. Másnap hideg vízbe felteszem főzni és körülbelül 3-4 órán át főzöm. Ha megpuhult a saját főző levében hagyom kihűlni, majd kiveszem és hagyom lecsorogni a víztől és hideg helyre teszem. A főzőlében főzöm meg a megtisztított tojásokat.
A sonkás kolbászos levet én babalevesnek szoktam felhasználni.
Valami fenséges lesz ezzel a lével a bablevesem.


Húsvéti tojások főzése


Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden látogatómnak, és külön köszönetet mondok a rendszeres olvasóimnak!



A tojásokat én mindig a piacon veszem meg. Olcsóbb is nagyobb is, és sokkal sárgábbak mint az üzletben kaphatóak.
A tojásokat én mindig szobahőmérsékleten használom fel, mert különben ha a forró vízbe tesszük hidegen akkor a héja megreped. Ezt kiküszöbölhetjük úgy, hogy sót vagy ecetet teszünk a főzővízbe.

A tojásokat először enyhén ecetes vízben megmosom, majd leöblítem.
Felteszem a vizet forrni és ha lágyan szeretnénk fogyasztani 3,5 percig főzöm.
Ha ennél keményebben szeretnénk fogyasztani 4 percig főzöm. Ennek így kellemesen lágy lesz a sárgája.
Ha keményre szeretnénk főzni akkor 5 percig főzzük forrástól számítva.
De egyszerre én csak öt tojást főzök, mert ha telepakolom a főzőedényt tojással nem kapjuk ezt az eredményt.
A tojásokat mindig a sonka és a kolbász utáni lében főzöm meg. Így finomabbak lesznek a tojások is.