Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 22., hétfő

Grízestészta

Hozzávalók:
0,5 kg metélt tészta
15 dkg gríz
lekvár az ízesítéshez
cukor

olaj a gríz meg pirításához

Elkészítés:
Az olajat a lábasba teszem  a grízt hozzáadom, megsózom és  megpirítom  rajta amíg világos barna színt nem kap. Ekkor forró vízzel leöntöm, úgy hogy az egész gríz vizes legyen. Én ekkor egy kicsit még párologtatom sütéssel róla a vizet, majd utána konyharuhával letakarom, és hagyom állni.
A tésztának ekkor már felraktam az enyhén sós vizet forrni amiben kifőzöm a tésztát. Leszűröm, és a puha fellazított grízzel összekeverem. Tálaláskor porcukrozom és a saját készítésű szilvalekvárommal szoktam ízesíteni.

Jó étvágyat!



                              Megfőtt tésztát leszűröm


Kenyér (dagasztásnélküli)

Ráakadtam elég sok helyen a dagasztás nélküli kenyér receptre, és nagyon izgatta a fantáziámat milyen kenyér lehet belőle, és mivel szoktam kenyeret sütni  gondoltam ezt én is kipróbálom. Nekem nincs már vasedényem, jénait viszont kicsinek találtam, és így római tálban sütöttem meg.
Ha római tálban sütünk azt mindenképp hideg vagy langyos sütőbe szabad berakni, előtte vízben hagyni legalább 30 percet ázni a fedővel együtt, mert különben elreped.



Hozzávalók:
2 bögre BL 55 liszt ( 0,5 liter ) 35 dkg
1 bögre BL 80 liszt ( 2,5 liter ) 15-16 dkg
1 bögre víz ( 2,5 dl )
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor ( kihagyható )
1 dkg élesztő
Elkészítés:
Az átszitált lisztet, cukrot, sót, és élesztőt egy-két kézmozdulattal összekeverem, és hozzáadom az egy bögre vizet, majd összekeverem épp csak annyira hogy összeálljon. Egy ragacsos galuska tésztát fogunk kapni, amit nem kell kidolgozni, csak összekeverni.
Lefedem és ott hagyom magára 12-14 órára. 
Ezt a kenyérsütést akkor kezdjük el amikor tudjuk hogy a 12-14 óra letelte után ismét hozzátudunk fogni a készítéséhez.
Másnap kivettem a kelesztőtálamból, és lisztezett deszkára borítottam. 
Hát nem egy bizarr látvány valóban.
A lisztezett deszkán behajtogattam a tészta széleit a videón látható módon, majd konyharuhára áttettem , amire sütőpapírt helyeztem beszórva szezámmaggal, és megint hagytam lefedett állapotban pihenni 2 óra hosszat.
Ezek után a sütőt előmelegítettem 250 °C fokra és olyan edényt választottam aminek fedele is van és berakhatom a sütőbe is. Ezt is előmelegítettem. Én nem kentem és liszteztem ki az edényt.
A tésztát bele tettem én is az edénybe és lefedett állapotban 30 percig sütöttem. 30 perc után levettem a fedőt, és sütöttem további 20-25 percet fedő nélkül.
Egy igen kulináris, aranybarna héjú, jó ízű kenyér lett belőle. Ajánlom mindenkinek!

                                                                           Jó étvágyat!

                                         A liszt átszitálva

          Összeállítottam a lisztet, sót, cukrot, élesztőt és a vizet
                               Megkelve 14 óra pihentetés után...

  A kelesztő tálból kivettem és kisimítottam kézzel, majd széleit a videón látott módon behajtogattam

                                              megsütve...

                    Finom ropogós héjú kenyér lett belőle