Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 16., kedd

Padlizsánkrém

 Akik szeretik a fűszeres ételeket azoknak ajánlom.

Hozzávalók:
2-3 darab padlizsán
3 fej vöröshagyma reszelve
4 gerezd fokhagyma
2 nagy tubus majonéz
2-4 evőkanál citromlé
2 evőkanál porcukor
2 mokkáskanál őrölt fehér bors
2 teáskanálnyi só
mustár az ízesítéshez

Elkészítés:
A padlizsánt alufóliába sütőben megsütöm, ha már puha héját leszedem, és a belsejét leturmixolom, majd az összes hozzávalóval összekeverem.
Hűtőben üvegekbe rakva sokáig eláll.
Gyengén megpirított kenyérre kenve nagyon finom.

Jó étvágyat!

Mire ide tettem ezt a receptemet addigra már csak ennyi maradt, hogy ide feltegyem a képet róla

Hamis borjúhús marhahúsból

Hozzávalók:
25 dkg sovány marhahús
10 dkg héjában főtt és áttört burgonya
kevés liszt
1 dl tej

törött bors
4 evőkanál olaj, vagy 8 dkg zsír


Elkészítés:
A marhahúst kétszer ledarálom, hozzáadom a burgonyát, 1 dl tejjel elkeverem, fűszerezem sóval törött borssal, és egy órán át pihentetem.
A hús a tejet teljesen magába szívja. A lisztezett deszkán lapos szeleteket formálok belőle, mindkét oldalát meglisztezem, és nagyon forró zsírban sütöm.
Forgatólapáttal megfordítom, és sülés után kiszedem. Süthetjük zsiradék nélkül is teflonedényben vagy roston is, de ilyenkor tálalásnál rakjunk a szeletek tetejére borsónyi vajat.

Jó étvágyat!

Milánói szelet

Hozzávalók:
8 marhafelsálszelet
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg reszelt sajt
1 dl tejföl
1 kis kanál liszt

kevés törött bors


Elkészítés:
Úgy készül mint a borsos szelet de valamivel kevesebb borsot hintünk rá.

A kis fej vöröshagymát apróra darabolom, és a forró zsiradékon fedő alatt megpirítom. Megforgatjuk a rajta kivert hússzeleteket, és mindkét oldalon kissé megpirítjuk. Annyi vizet öntök rá, hogy félig ellepje, és fedő alatt lassú tűzön, jó puhára párolom. Ekkor megsózom, és gyengén megborsozom, és lefedve egészen megpuhítom.Tálalás előtt behabarjuk a levét a lisztel elkevert tejföllel 2-3 percig forraljuk, majd tányérra téve, tetejére reszeljük  a sajtot.
Makaróni illik hozzá.


Jó étvágyat!                                   Interneten itt látható kép róla

Borsos szelet

Hozzávalók:
8 felsálszelet
2 evőkanál olaj, vagy 3dkg zsír
1 kis fej reszelt vöröshagyma

bőven törött bors


Elkészítés:
A kis fej vöröshagymát apróra darabolom, és a forró zsiradékon fedő alatt megpirítom. Megforgatjuk a rajta kivert hússzeleteket, és mindkét oldalon kissé megpirítjuk. Annyi vizet öntök rá, hogy félig ellepje, és fedő alatt lassú tűzön, jó puhára párolom. Ekkor megsózom, és alaposan megborsozom, és lefedve egészen megpuhítom.Tálaláskor rövid lére párologtatom, és spagettivel, vagy rizzsel tálalom.

Jó étvágyat!             Interneten itt látható kép róla

Dubarry pulykamell

Hozzávalók:
4-6 szelet pulykamell, vagy csirkemell
0,5 kg karfiol

őrölt bors
vegeta
4 evőkanál liszt


Sajtmártáshoz:
15 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj, vagy Ráma margarin
2 pohár tejföl
tej körülbelül 3 dl
4 evőkanál liszt
1-2 tojássárgája

fehér bors
csipetnyi szerecsendió


Elkészítés:
A hússzeleteket kissé kiklopfolom, sózom borsozom, és egy kis vegetával is ízesítem, és megforgatom a lisztben. A karfiolt rózsáira szedem, és sós forró vízben félig megfőzöm, majd lecsorgatom a vizet róla.
A húsokat kevés olajban kissé elősütöm, és belehelyezem a kivajazott sütőedényembe.
Ezek után elkészítem a sajtmártást. A vajat felolvasztom, hozzáadom a lisztet jól összekeverem habverővel és felöntöm tejjel, befűszerezem, és sűrűre főzöm állandó keverés mellett. A tűzről levéve hozzáadom a tejfölt, tojás sárgáját, és a reszelt sajtot.
A karfiolokat a hús tetejére rakom, majd a fűszeres sajtmártással leöntöm.
A sütőben szép aranysárgára sütöm.


Jó étvágyat!


Marhapörkölt

Hozzávalók:
61 dkg marhahús
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír
1 fej vöröshagyma
Édes-nemes paprika

paradicsom
csöves paprika


tehetünk még bele ízlés szerint egy kis fokhagymát, és 1 dl száraz vörösbort is.


Elkészítés:
Pörköltnek a marhahús lágy részeit használjuk fel, mert ezek puhábbak, és ízletesebbek. Ilyen a
lapocka
lábszár
bélszín vége ( pacsni )
Jó ha vegyes részekből készítjük, hozzátéve egy darab marhaszivet, vesét.
A húst hártyáitól megtisztítom, és 2 cm-es kockákra feldarabolom. A hagymát apróra vágom, és megdinsztelem és megszórom egy púpos kávéskanál paprikával, de vigyázva hogy a paprika meg ne égjen, mert akkor keserűvé válik. Ahogy a paprikát hozzáadtam azonnal beleteszem a húst is, pár percig kevergetem, hogy a hús minden oldalán átsüljön, megsózom és annyi vizet öntök rá, hogy a húst elfedje, és párolom.
Ha a vizet elfőtte, újra öntök hozzá de egyszerre nem szabad sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap.
Adhatunk hozzá, közben egy paradicsomot, és egy paprikát is, esetleg egy kis paradicsomlevet vagy lecsót is.
Aki szereti vörösborral is ízesítheti víz helyett.
Ha a vizet elfőtte és már majdnem puha a hús zsírjára sütjük, lepirítjuk és pár percig kevergetjük, kevés vízzel felöntve puhára főzzük.
A levének se túl híg, se túl sűrű ne legyen.



Lekváros derelye

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás
3 evőkanál olaj, vagy 5 dkg zsír
30 dkg szilvalekvár
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg cukor
fahéj


Elkészítés:
A lisztből tojásból nagyon tésztát nyújtunk, és körülbelül 6-7 cm-es kockákat vágunk, majd ezeknek a közepébe kanál és kés segítségével lekvárt helyezünk bele. Gyorsan dolgozzunk vele, hogy a tészta meg ne szikkadjon. A tészták széleit tojásfehérjével megkenjük, amit az egyik tojásból félretettünk. A tésztát összehajtjuk és megnyomkodjuk a széleit, hogy összeragadjanak.

Lehet úgy is készíteni, hogy amikor a tésztát kinyújtottuk 4-5 cm távolságba a tészta egyik felére kis lekvárhalmazokat teszünk, és ráhajtjuk a tészta másik felét, amikor a lekvár közötti részt tojásfehérjével már megkentük, és derelyemetszővel feldaraboljuk.

Sós vízben valamivel tovább főzzük, mint más tésztát.
A morzsát olajban aranysárgára pirítjuk, és a kifőzött tésztát beletéve óvatosan összekeverjük, vagy megforgatjuk benne.
Tálaláskor fahéjas porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat!





Szilvásgombóc

Hozzávalók:


1 kg burgonya
körülbelül 20-30 dkg liszt (attól függ mennyire lisztes a burgonya)
1 jó evőkanál dara
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír
1 tojás
Szilva, vagy szilvalekvár


Elkészítés:
A tészta alapanyagaiból tésztát gyúrunk, és 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, 8 cm-es kockákra vágjuk és mindegyik közepébe helyezünk egy kimagozott szilvát, melynek a közepébe egy mokkacukrot, vagy fahéjas cukrot teszünk ( szilva lekvárral is lehet, ebben az esetben kisebb kockákra vágjuk a tésztát )
A négyszögek sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőle.
Sós vízben főzzük, amíg a gombóc fel nem jön a víz tetejére, és egyet forr.
Leszűrve leöblítjük, és zsiradékban pirított morzsában megforgatjuk.

Jó étvágyat!