Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 12., péntek

Linzerkoszorú

Hozzávalók:


45 dkg liszt
30 dkg Ráma margarin
25 dkg porcukor
1 tojás
3 tojás sárgája

reszelt citromhéj
vaníliás cukor

Töltelékhez:
30 dkg baracklekvár
3 cl rum, vagy aroma
fél narancs reszelt héja


A tetejére:
15 dkg dió durvára darálva
kristálycukor


Elkészítés:
A lisztet a hűtőben jól lehűtjük, a margarint szobahőmérsékleten hagyjuk.
A lehűtött lisztet tálba tesszük, hozzáadagoljuk a reszelt citromhéjat, sót. A margarint összemorzsoljuk a liszttel két tenyerünkkel. Hozzáadjuk a porcukrot a tojás sárgáját és az egészet egy tömeggé forgatjuk - nem gyúrva! ha kész azonnal 1 óra pihenésre a hűtőbe tesszük.
Kivétel után kissé átgyúrjuk, lisztel behintett deszkán fél centi vastagra elnyújtjuk, majd hullámos szélű ( 5-6 cm-es átmérőjű ) szaggatóval kiszaggatjuk. Az így kapott tésztakorongokat kétfelé osztjuk, és egyik felének közepét 2 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
Ezeket lekenjük a felvert tojással, majd megszórjuk vágott dióval, csipetnyi kristálycukorral.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőlemezünket lekenjük, és az összes kiszúratlan és kiszúrt tésztakorongokat aranysárgára megsütjük. Ekkor kivesszük a sütőből és hagyjuk kihülni.
Ezután a sima lapok közepére diónyi ízesített lekvár halmot teszünk, erre ráhelyezzük a diós lapokat úgy, hogy a lekvár kilátszódjon a kiszúrt közepükön.
Enyhén összenyomkodjuk, csak annyira hogy a lekvártól összeragadjon a sütemény.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Sajtos bundáskenyér zsírmentesen

Hozzávalók:


6-8 szelet kenyér
3-4 tojás

3 cl tej
bors
1 -2 gerezd fokhagyma



Elkészítés:


A szokásos módon a kenyereket belemártom a felvert tojásba, melyet előzőleg már beízesítettem sóval, borssal, fokhagymával és felhígítottam egy pici tejjel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és a sütőbe csúsztatva körülbelül 10 percig sütöttem, majd megfordítottam és még 5 percig majdnem készre sütöttem. Ekkor reszelt sajttal megszórtam és annyi időre visszatoltam még meg nem olvadt a sajt rajta.

Így sokkal finomabb és nem csicsog az olajtól.

  Ez sajt nélkül készült

Zserbó szelet I.

Hozzávalók:


25 dkg margarin
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
késhegynyi szódabikarbóna
3 dkg élesztő
2 dl tej
2 evőkanál cukor
margarin és liszt a tepsi kikenéséhez


Töltelékhez:
10-20 dkg sárgabarack lekvár
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 cl rum ami elhagyható


Mázhoz:
15 dkg tortabevonó étcsokoládé
0,5 dl étolaj

Az élesztőt a cukorral elkevert meleg tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tészta alapanyagaihoz és jól összegyúrjuk.
3 vagy 4 részre osztjuk és 3-vagy 4 lapot gyúrunk belőle.
Az első lapot kikent lisztezett tepsibe tesszük, és megkenjük a sárgabaracklekvárral és megszórjuk cukros darált dióval, megcsepegtetjük rummal, majd erre ráhelyezzük a második lapot. Így fojtatjuk a rétegezést, végül a tetejére tésztalap kerüljön.
Az így összeállított süteményt 1 órán át még a tepsiben hagyjuk kelni.
170 °C-os sütőbe csúsztatva 40 percig sütjük, majd ha kihűtjük.
Vízfürdőben az olajjal együtt felolvasztjuk a csokoládét, majd a tészta tetejére öntjük. Meleg száraz késsel, (forró vízbe mártjuk, majd letöröljük) a tetejét simára egyengetjük.
Hűtőben tesszük dermedni.
Fogyasztás előtt meleg késsel 2×4 cm-es téglalapokká vágjuk, majd tálcára rendezve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Gombás burgonyaleves

Hozzávalók:

1/2 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
1-2 pirospaprika
1-2 zöldpaprika
15 dkg gomba
1 leveskocka
1 csipet majoranna
1/4 teáskanál bors
4 evőkanál apróra vágott petrezselyem


Elkészítés:
A burgonyát és a megtisztított vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A vajat megforrósítjuk és beletesszük a burgonyát, vöröshagymát fokhagymát a fazékba, és addig forgatjuk benne az alapanyagokat amíg meg nem dinsztelődik, majd felöntjük 1- 1,5 liter vízzel, és lefedve főzzük.A paprikákat kis darabokra vágjuk. A gombát megmossuk, felszeleteljük és a fűszerekkel és a leveskockával együtt az utolsó pillanatban a leveshez adjuk. Meghintjük petrezselyemmel, és frissen tálaljuk.

Illik hozzá a tejszín, és a tejföl.

Párolás: közepes lángon
Főzés: gyenge lángon
Előkészítés: 40 perc
Főzés 15-20 perc

Fagyasztva eltartható 12 hónapig

Egy adag 203 kcal-t illetve 853 kJoule-t tartalmaz

A burgonya vitaminjai: A, E, C és csaknem mindenfajta B vitaminnal, ezenkívül értékes fehérjét és ásványi anyagokat is tartalmaz.

                     Jó étvágyat!
                                 

Töltött sárgarépa

Hozzávalók:


2 nagy sárgarépa körülbelül 50 dkg-nyi

5 dkg vaj
5 dkg juhtúró
1 csokor snidling
1 csomó petrezselyemzöld
1 púpozott teáskanál szardellapaszta
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál sűrű tejföl
1 teáskanál mustár
1 csipet cukor
1 evőkanál reszelt sajt


Elkészítés:

A sárgarépákat metisztítom, és sós vízben félpuhára főzöm
Közben a vajat habosra keverem a juhtúróval, hozzáadom a snidlinget a petrzselyemzöldet és a szardellapasztát, a zúzott fokhagymát, citromlevét mustárt, tejfölt és a csipetnyi cukrot.
A félig főtt sárgarépát almakiszúróval kifúrom, és egycentis falat hagyva kiszedem a belsejét. Az üreget megtöltöm a juhtúrós krémmel és a töltött sárgarépát alufóliába csomagolom és legalább egy napra hűtőszekrénybe teszem.
Tálalás előtt ferde szeletekre vágom, a maradék tőltelékből apró gömböket formálom és reszelt sajtba forgatva kínálom.
Előre elkészíthető, mutatós, finom előétel.

Elkészítési idő: 1 óra
Energiatartalom: 610 kJ
Fehérjetartalom: 3 g
Zsírtartalom: 11 g
Szénhidráttartalom: 8 g                            Jó étvágyat!


Narancsos szivecskék

 Az igazi édességszájúak nem csak karácsony táján fogyasztják örömmel a narancsos szíveket. Ez a sütemény kiváló délutáni teához vagy egy csésze kávéhoz. Forrón sose együk, legalább egy órán át hagyjuk hűlni.

Hozzávalók körülbelül 30 szívhez:


25 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg lágy vaj
1 csipetnyi só
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás


A töltelékhez és díszítéshez:


10 dkg narancslekvár
10 dkg étcsokoládé tortabevonós
5 dkg dió


Elkészítés:

A lisztet, cukrot, sót, vaníliás cukrot és a vajat egy keverőtálban sűrű masszává keverjük gyúrjuk és egy órán át hagyjuk pihentetni.
A egy órai pihentetés után átgyúrjuk, szív alakú formával 60 darabot kiszúrunk belőle, kizsírozott tepsibe tesszük és megsütjük. Sütés után késsel szedjük fel a tepsiből.
A szíveket narancsdzsemmel kettesével összeragasztjuk. A csokoládébevonót vízfürdőben felolvasztjuk, majd folytonos kavargatás közben lehűtjük. Utána meleg vízben ismét feloldjuk. A lapocskákat megkenjük vele,dióbéllel díszítjük.

Tipp:
Gyorsabban lesz kész, ha a szíveket narancsléből és porcukorból készült öntettel vonjuk be, és kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.

Egy szív: 132 kalória illetve 552 joule-t tartalmaz

Elkészítési idő: 40 perc
Sütés: 10 perc
Villanysütő 200 °C
Gázsütő: 3-4. fokozat


Sólet

Hozzávalók:


60-70 dkg füstölt marhaszegy vagy 1 füstölt csülök
30 dkg fehér nagy szemű bab
10 dkg árpagyöngy
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír, még jobb ha libazsír
1 kávéskanál pirospaprikasó
1 evőkanál liszt
4 tojás


Elkészítés:
a füstölt húst és a babot előző nap külön külön edényben leáztatom, majd főzés előtt több vízben is tisztára mosom. z árpagyöngyöt szintén megmosom és leszűröm, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra összevágom. A babot, a zsírt a finomra vágott vöröshagymát fokhagymát, pirospaprikátm a sót egy vastagfalú lábasba vagy római tálba teszem, meghintem liszttel, jól összekeverem, és felöntöm bőven vízzel, majd felforralom. Utána beleteszem a füstölt húst, és sütőben 2,5-3 óráig párolom. Ha elfőtte a levét folyamatosan pótólni kell, majd a megmosott egész tojásokat is megfőzöm ebben a lében.
Ha a hús, a bab és az árpagyöngy egyaránt omlósan puhára főt, akkor a húst felszeletelem, a tojást cikkekre vágom, és a sólet tetejére téve tálalom.

Elkészítési idő: 3 óra
Energiatartalom: 5140 kJ
Fehérjetartalom: 59 g                                Jó étvágyat!
Zsírtartalom: 82 g
Szénhidrát 64 g
 

Legényfogó leves

Hozzávalók:


15 dkg leveszöldség vegyesen
10 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
40 dkg sertéslapocka
10 dkg zöldborsó

1 csipet örölt feketebors
20 dkg sertés vagy szárnyasmáj szívvel
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1/2 citrom leve


A vajas galuskához hozzávalók:


7 dkg liszt
3 dkg vaj
1 tojás


Elkészítés:
A zöldségeket és a gombát kockákra vágom, a finomra vágott hagymát kevés olajban megfuttatom, és ráteszem a zöldségeket, gombát és kissé átpirítom. Beleteszem a szintén kockára vágott sertéshúst, a zöldborsót, és felengedem 1,5 vízzel, sóval, borssal fűszerezem, és puhára főzöm. Amikor a hús félig megpuhult, akkor teszem bele az összevágott májat szivet is.
A lisztből, vajból és a tojásból könnyű galuskatésztát készítek és a levesbe szaggatom.
Tálalás előtt tojásárgájával elkevert tejföllel és tejszínnel dúsítom.
Pikáns, kissé savanykás ízét a legvégén hozzáadott kevés citrom levétől kapja.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 90 perc
Energiatartalom 3070 kJ
Fehérjetartalom: 37 g
Zsírtartalom: 53 g
Szénhidráttartalom: 26 g     
 

Zöldbab füstölt hússal

Hozzávalók:


40 dkg füstölt sertéshús
60 dkg zöldbab
40 dkg burgonya
8 dkg kolozsvári szalonna
2 darab húsleveskocka
1 evőkanál liszt
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyemzöldje
1 késhegynyi bors
4- 5 kanál tejföl


Elkészítés:
Az előző nap beáztatott közepes nagyságú kockákra vágott füstölt húst 1-1,5 liter vízben megfőzöm a leveskockával körülbelül 1-1/2 órán tartó főzés után beleteszem a 1,5 cm-re vágott zöldbabot a kockára vágott burgonyát. Óvatosan megsózom, mert a füstölt hús és a leveskocka is sós! Még főzöm 20-30 percig, közben a kis kockákra vágott szalonnát kiolvasztom, és a töpörtyűt leszűrve a levesbe teszem. A szalonnazsírral és liszttel zsemle színű rántást készítek a finomra vágott vöröshagymával és fokhagymával, és petrezselyemzöldjével ízesítem.
Ezzel sűrítem be az ételt, és körülbelül még 5-10 percig főzöm, kevés borsot belerakva.
Tálaláskor egy kevés tejfölt vagy tejszínt locsolok a tetejére.

Veteménybab tápanyagtartalma

Elkészítési idő: 2 óra
Energiatartalom: 3000 kJ
Zsírtartalom 51 g
Szénhidrát 36 g

             

Burgundimártás

Hozzávalók:


1/2 fej vöröshagyma
1,5 dl vörösbor
2 csipetnyi kakukkfű
6 dkg gomba
1/4 csomó petrezselyemzöld
2 dl víz
1/2 erőleveskocka
4 dkg vaj


A gombát, vöröshagymát és a fűszereket, petrezselyemzöldet 2 dl vízben megfőzöm, majd hozzáadom az erőleveskockát, és forralom tovább. Kész barnamártáshoz szűröm ezt a fűszerkivonatot, és lassú 10 perces forralással készre főzöm, miközben hozzá is adom a vörösbort is. Leszűröm, beleteszem a vajat és ismét fölforralom.

Elkészítési idő: 30 perc


Tojásételekhez, roston sült, angolos húsokhoz zöldségekhez ajánlom, de külön tálalva.


Energiatartalom: 1300 kJ
Fehérjetartalom: 4 g
Zsírtartalom 14 g
Szénhidráttartalom: 29 g



                                  

Csokoládémártás

Hozzávalók:

3 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 dkg liszt
3 dl tej
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
1/4 rúd vanília
2 evőkanál rum, vagy rumaroma

Elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral és a liszttel kikeverem, hozzáadom a tejnek egy részét, a tejszínt és az olvasztott csokoládét.
A kikevert masszánkhoz hozzászűröm a tej megmaradt részét, amiben főztem a vaníliarudakat.
A mártást forró víz fölött habosítom, de a rumot csak a befejezés előtt keverem a mártáshoz, nehogy elpárologjon.

Elkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom: 1960 kJ
Fehérjetartalom: 6 g
Zsírtartalom: 22 g
Szénhidrát 58 g


Tanács:A tejszín habként keverendő a mártáshoz
A csokoládé felerészben helyettesíthető kakaóval.

                              

Zöldfűszeres krémleves húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

50 g petrezselyemszár
50 g zellerlevél
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
1 liter tej
125 g sütnivaló kolbász
1 tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 csipet őrölt szerecsendió
4 evőkanál tejszín
1/2 leveskocka összenyomva

bors


Elkészítés:
A fűszernövényeket megmossuk, és apróra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és kockákra vágjuk, majd 5 percig pároljuk a vajban és lisztet szórunk rá, belekeverjük a tejet majd 11-15 percig főzzük.
A kolbász héját lehúzzuk, belsejét összenyomjuk, és a tojásfehérjével, zsemlemorzsával, 1 evőkanál petrezselyemmel és a szerecsendióval elkeverjük és fűszerezzük. A tojássárgáját és a tejszínt összekeverjük.
A levest leszűrjük, a sűrűjét a szűrőn. Teáskanálnyi húsgombócokat formálunk és beletesszük a levesbe , és puhára főzzük.
A húsleveskockával, sóval és borssal ízesítjük, és a tűzhelyről levéve belekeverjük a tojássárgáját és a petrezselymet.

Elkészítés: 30 perc
Főzés 20 perc
A húsgombócok párolása: 10 perc, gyenge tűzön

1 adag 473 kcl-t illetve 1982 kJoule-t tartalmaz

Tipp: A húsgombócokat készen lefagyaszthatjuk a leveshez.
                                                                                                     Jó étvágyat!