Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 10., szerda

Füge saláta

Hozzávalók:

16 darab friss füge
8 cl ribizli likőr
12 cl száraz fehérbor
250 g málna ( fagyasztott is jó felengedett állapotban )
6 evőkanál porcukor
4 darab érett barack

Először is vágjuk le a fügék végét és szárát, majd negyedeljük el őket. Ezután a fehérbort és a ribizli likört keverjük el egy tálban. A fügéket tegyük a héjukkal lefelé a keverékbe, és forraljuk fel az egészet alacsony hőfokon pároljuk körülbelül 10 percig. A málnát törjük át szitán vagy turmixoljuk le és keverjük el a porcukorral. A barackok héját vágjuk be kereszt alakban, majd mártsuk egy kis időre a forró vízbe és húzzuk le a héját, magozzuk ki és nagyobb kockákra vágjuk. A fügéket most vegyük ki a léből, csepegtessük le őket, és tegyük adagonként tányérra, majd hagyjuk ott kihűlni. A barackokat törjük át keverjük el a lével, amiben a füge főtt. A fügék egyik felét a málna-, a másik felét a barackpürével öntsük le.

Tipp:
A fügéket mindig a vásárlás napján dolgozzuk fel, mivel nyomásra nagyon érzékenyek.

Kecskesajtos saláta

Hozzávalók:

100 ml szőlőlé
1 teás kanál dijoni mustár
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál mogyoróolaj
1 evőkanál dióolaj
2 evőkanál szőlőmagolaj

frissen darált fehérbors
800 g tépősaláta
300 g nem túl csípős kecskesajt
1 csomag metélőhagyma


Elkészítés:


Alaposan keverjük össze  a szőlőlevet, a mustárt és az ecetet, az olajokat habverővel keverjük hozzá, egymás után. Ízesítsük az öntetet sóval, borssal.
Tépjük a salátákat kis darabokra. A kecskesajt külsejét vágjuk le, a sajtot daraboljuk körülbelül 1 cm-es kockákra, és egy arra alkalmas, bevont edényben kicsit melegítsük meg.
Vágjuk apróra a metélőhagymát és egy részét majd szórjuk a sajtra. A salátát keverjük el egy tálban az öntettel, és adagonként tegyük tányérra.
Minden adagot szórjunk meg a metélőhagymával, és a sajtkockákat osszuk el a tányéron.

Jó étvágyat!


Vanília sodó

Hozzávalók:

3 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
2 darab tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
0.5 liter tej
fél citrom reszelt héja


Elkészítés:

A tojás sárgáját jól kikeverem a vaníliás cukorral és cukorral, majd hozzá keverem a lisztet és tejjel felöntöm., és gőz fölött sűrűre főzöm.

Tartár mártás ahogyan én készítem

Hozzávalók:

1 tojás sárgája
0.5 dl étolaj
1 mokkáskanál reszelt vöröshagyma
1 púpos teáskanál mustár
cukor
citromlé
1 teáskanál só
csipet tárkony
1 pohár tejföl

Elkészítés:

1 tojás sárgáját leütök, majd a 0.5 cl olajat cseppenként adagolom a tojáshoz s közben keverem amíg sűrű krém nem lesz belőle. A többi hozzávalókat a sűrű krémbe teszem és jól összekeverem.

Ízlés szerint tesszük bele a cukrot és a citromlevet.


Tipp:
- Ha túl gyorsan kevered az olajat a tojás sárgájához nem lesz sűrű krém, ezért nagyon óvatosan      adagoljuk hozzá az étolajat.
- Ezzel a mártással elkészíthető a burgonya saláta is 

Kedves Alíz olvasónk tanácsa, hogy amennyiben a mustárt adagoljuk először a tojás sárgájához, nem fog kicsapódni.
Köszönjük a hasznos információt!



                     

Sajtosgombóc

Hozzávalók:

4 darab egynapos zsemle
5 dkg reszelt trappista sajt
2 darab tojás
100 g főzőmargarin
1 evőkanál zsemlemorzsa

1 evőkanál reszelt sajt

Elkészítés:
A zsemlét áztassuk tejbe, majd nyomkodjuk ki. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot. A zsemlepépet keverjük össze a tojássárgájával, a reszelt sajttal, 3 dkg főzőmargarinnal és a zsemlemorzsával. Sózzuk meg, majd keverjük bele a tojásfehérje kemény habját. Formáljunk a masszából kis gombócokat és sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le. A megmaradt főzőmargarinunkat olvasszuk fel és helyezzük bele a kifőtt gombócokat.

Jó étvágyat!
              

Vaníliás keksz

Hozzávalók:

35-45 darab kocka alakú keksz
05 liter tej
3-4 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája

Elkészítés:
A tejből, lisztből vaníliás cukorból és a tojás sárgájából elkészítjük a vaníliás krémet.

A krémből teszünk először a tál aljára, majd a kekszeket szép sorba rakjuk, ezután jöhet megint egy réteg krém, és még egy sor keksz. Ezt addig rétegezhetjük amennyi krémünk és kekszünk van.
Hűtőnkben lehűtjük.

A kekszeket nem szükséges előre leáztatni édes felforralt tejben, mert így is megpuhul a forró krémtől.

Tipp:

A krém elkészítésénél módosíthatjuk a vaníliás cukrot kakaóval és így kakaós krémmel készíthetjük el édességünket.

 
 

                                         

Jó étvágyat!

Sárgabarack lekvár

Klasszikus Sárgabarack lekvár:
1000 g sárgabarack
( előkészítve mérjük le )
1150 g cukor
1 tasak
Dr. Oetker Dzsem fix 1:1

Kalória szegény:
1250. g sárgabarack
( előkészítve mérjük le )
500 g cukor,
1 tasak Dr Oetker Dzsemfix Extra 2:1

Diétás és diabetikus:
1250 g sárgabarack
350 g cukor vagy 300 g fruktóz, illetve szorbit vagy 25 ml folyékony édesítőszer
1tasak Dr Oetker Dzsemfix Szuper 3:1

Előkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, lecsepegtetjük, félbevágjuk, kimagvazzuk és a megadott mennyiséget lemérjük.

A gyümölcs felét pürésítjük ( turmixoljuk), egy főzőedénybe öntjük és hozzáadjuk a maradék gyümölcsöt. A cukorban jól elvegyítjük a dzsemfix-et, és a gyümölcshöz adjuk. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről. Azonnal üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk.

Tippek: 
Friss gyümölcs helyett használhatunk fagyasztott gyümölcsöt is, melyet fagyott állapotban mérjünk le. Felolvasztás után a receptben megadottak alapján dolgozzunk vele, és a kiengedett levet is adja hozzá a gyümölcsmasszához.

Tegyük még különlegesebbé baracklekvárunkat!

Főzés után keverjünk hozzá 50 ml mézes barackpálinkát vagy helyettesítsünk 400 g sárgabarackot megmosott leszemezett ribizlivel.

Nagyon finom! Érdemes kipróbálnod!



Gulyás leves

Hozzávalók:


30 dkg sertéshús
30 dkg marhahús
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál főzőmargarin
1 darab zöldpaprika
1 darab paradicsom
1-1 darab sárgarépa-fehérrépa
1 csomag petrezselyem
30 dkg burgonya
só, bors, pirospaprika
köménymag


A csipetkéhez:
1 darab tojás
1 kávéskanál főzőmargarin
4-5 evőkanál liszt
kevés só

Elkészítés:

A megmosott húst vágjuk kis kockára. A főzőmargarint melegítsük fel, pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a húst és az összevágott zöldségeket. Sózzuk és szórjuk meg pirospaprikával. Jól keverjük meg. Fűszerezzük borssal és köménnyel.Pároljuk letakarva körülbelül 10-15 percig.
Ha szükségesnek látjuk akkor egy kevés vizet adjunk hozzá, nehogy lesüljön. Ezután öntsük fel 2 liter vízzel, vágjuk bele a petrezselymet, és alacsony fokozaton főzzük körülbelül 40 percig.
Közben hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk kockára. Mikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a burgonyát.
Készítsünk csipetkét tojásból, lisztből főzőmargarin és parányi só hozzáadásával. Tálalás előtt főzzük bel a levesbe.
Ízlés szerint még fűszerezhetjük.
Forrón tálaljuk.                                                           Jó étvágyat!

                                                   Ha tetszett a recept, talán ez is tetszeni fog     

Sonkás kenyér

30 dkg sonka
• 10 dkg liszt
• 1 tasak élesztő
• 2 dl tej
• 3 tojás
• 1 dl olaj
• 20 dkg trappista sajt
• 2 csipetnyi négyfűszerkeverék
• vaj
• só

Elkészítés

A lisztet és az élesztőt összekeverjük. A sonkát apró kockákra vágjuk. A tojásokat villával felverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, és teljesen sima masszává keverjük. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a tejet, az olajat, a sonkát és a reszelt sajtot. Megsózzuk, és belekeverjük a négy fűszer-keveréket is.

Kivajazott, lisztezett, 26 cm hosszú sütőformába öntjük, letakarjuk, és meleg helyen 15 percig kelesztjük. Forró sütőben körülbelül 45 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e). Amikor kész, a formából óvatosan kivesszük, és szeletekre vágva kínáljuk. Melegen is, hidegen is finom.

Általam sütött házi kenyér (kenyérsütőgépben)

 Hozzávalók:

220 ml tej ( Ha csak sima liszttel csinálod ( 180 ml tej )
30 ml olíva olaj
250 dkg magvas liszt
180 dkg sima liszt
2 ml só
10 ml cukor
2,5 dkg élesztő

A kenyérsütő dobozba először a folyadékokat teszem bele, majd az élesztőt, a lisztet és a cukor, só.
Ha nincs magvas liszted akkor tehetsz bele pirítás nélküli napraforgó magot is.
Ha túl keménynek ítéled meg a tésztát keverés közben, tégy hozzá még tejet!
Az elkészítését a gép 2:53 perc alatt készre süti.
Kenyérsütőben 1. programon 75 dkg-os kenyérhez közepes barnára sütve.
        

                                          

Igazi piaci lángos ( Lángosostól kapott recept )

Hozzávalók: (24 db-hoz)
1 kg liszt
2dl tej
6dl kefír
5 dkg élesztő
2 tojás
1 evőkanál só
1 lapos evőkanál kristálycukor

Ízesítése: fokhagymás olaj, tejföl, sajt

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos tejben, amelybe előzőleg beletettük a cukrot. A megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez és vele egy időben a kefírt, a tojásokat és a sót is.
Jól kidolgozzuk, hogy egy lágyabb tésztát nyerjünk, majd betesszük a hűtőszekrénybe egy északára pihenni. Célszerű a tál tetejét letakarni folpackkal vagy, ha kelesztőtálba tettük, a tetejével.
Elkészítjük a fokhagymás olajat. 2dl étolajba vagy olíva olajba belereszelünk 4-5 gerezd fokhagymát és hagyjuk állni, hogy az olajat jól átjárja a hagyma aromája. Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből, az étolajat jó forróra hevítjük. A tésztából olajos kanállal kis gömböket veszünk ki, kézzel széthúzogatjuk jó vékonyra és a forró olajba tesszük. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, a meleg lángost ízesítjük.

Elkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 24 x 5-6 perc
Kelesztési idő: 120 perc

A lángos csak frissen jó és mivel a tésztája 1 hétig is eláll a hűtőszekrényben, mindig annyit süssünk ki, amennyit egyszerre megeszünk!