Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. március 1., hétfő

Csokikrémmel tőltött fahéjas rumos golyók

Mielőtt bárki hozzáfogna ehhez a süteményhez feltétlen olyan sütőtálat válasszon amiben kelés után sem borulnak ki a golyók. Sajnos az enyémekből lepotyogott 1-2 darab.
Ezt a finomságot Jade konyhájában találtam aminek nem tudtam ellenállni. Az eredeti recept itt található


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg porcukor
2 egész tojás
2,5 dl tej
5 dkg puha állagú vaj
reszelt narancshéj
3 evőkanál narancs leve

Csokikrém:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 egész tojás
2 evőkanál kakaó
3 dkg liszt
2 evőkanál rumeszencia, vagy rumaroma


További hozzávalók:
10 dkg darált dió a sütőtál aljára
4 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin a golyók megkenéséhez
10 dkg porcukor 
1 teáskanálnyi fahéj
5 evőkanálnyi méz

Elkészítés:
Langyos cukrozott tejben felfuttatom az élesztőt, majd a tészta további alapanyagához öntöm. Ha kenyérsütőgépbe dolgozzuk ki a tésztát, a folyadékok kerüljenek elsőként a keverőedénybe.
A tésztának lágy állagúnak kell lennie. Amikor a gép teljesen kidolgozta a tésztát, hagyom letakarva megkelni körülbelül duplájára.
Közben elkészítem a hozzávalókból a csokitölteléket amelyekkel majd megtöltöm a tésztát. A csokimasszát  folpackba teszem hengerelve addig amíg a tészta kel, hogy jól formálhatóvá váljon.
A sütőtálat kikenem, de nem lisztezem, és az aljába szórom a darált diót, és a mézet összekeverem az olvasztott vajjal, vagy margarinnal és a tálban lévő dióra öntöm.
A tészta ekkora már megkelt amit egy kicsit téglalap alakúra nyújtottam és felcsíkoztam négy részre, a csíkokat pedig még 5 részre. Ezeket a kockára vágott tésztákat kézzel egy kicsit ellaposítottam annyira hogy a csoki masszát a közepébe tudjam göngyölni. A kész gombócokat olvasztott margarinnal kentem meg amit belehempergettem a fahéjas porcukorba, majd a sütőtálba helyeztem.
Hagytam őket még egy fél órát kelni és lassú tűzön körülbelül 40-45 percig sütöttem.
Ha a teteje már túl barna takarjuk le alufóliával.


Jó étvágyat!

                              Csokimassza

                          Csoki tölteléket teszek a közepébe

                      Gombócokká formálom

                              Megtöltve és gombócokká formálva

 
Margarinnal megkent gombócokat fahéjas porcukorba mártom    



Karamellkúp ( díszítéshez )

A tűzforró olvasztott cukor házilag való díszítések elkészítésénél kérem, hogy kisgyermekek ne tartózkodjanak a konyhában!

Elkészítés:
A cukrot a tűzhelyen karamellizáljuk. Amikor már szép barna hagyjuk hűlni mindaddig amíg szálasodni nem kezd, majd egy étolajjal megkent kanálra, tölcsérre folyatjuk a cukrot. Ha kihűlt nagyon óvatosan leemeljük a kanálról, és díszíthettünk vele, fagylaltokat, süteményeket.


 

Párolt lilakáposzta II.

Sült húsokhoz kiváló köretként.

Hozzávalók:
1 kg reszelt lila káposzta
1 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál cukor
5-6 evőkanál olaj
őrölt köménymag ízlés szerint
só ízlés szerint
0,5-1 dl almaecet
2 dl víz


Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk és a cukorral szép világos barnára pirítjuk.
A káposztát megmossuk, kettévágjuk, torzsáját eltávolítjuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk, vagy lereszeljük, és hozzáadjuk a megpirított hagymához, egy kicsit dinszteljük és hozzáöntjük a vizet, sózzuk és hagyjuk lassú tűzön kevés kevergetés mellett puhára párolódni. Ha a víz elpárologna azt pótoljuk, mert leéghet a káposztánk. Amikor megpuhult hozzáadjuk az ecetet, és addig sütjük amíg az összes lé el nem párolog alóla. Ha kész őrölt köménnyel és cukorral ízesítjük.

Jó étvágyat!