Fantasztikusan ízletes omlós tészta! Ha egyszer megsütöd nem tudsz róla lemondani.
Hozzávalók:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez
2 kg alma
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A 25 dkg margarint a 40 dkg liszttel elmorzsolom, és a többi hozzávalóval tésztává gyúrom. A kész tésztát ketté osztom, de kevesebb tésztát hagyok a felső rétegnek.
Egy magas falú közepes nagyságú tepsit kikenem margarinnal és lisztezem.
A nagyobb tésztát kinyújtom tesi nagyságúra és belehelyezem a tepsibe, és vékonyan megszórom zsemlemorzsával.
A lereszelt almát cukrozom, és megszórom fahéjjal, majd mikor levet engedett kinyomkodom.
Ráteszem a tepsiben lévő tésztára szépen elegyengetem, és megszórom vaníliás cukorral.
A kisebb mennyiségű tésztát kinyújtom tepsi nagyságúra és az alma tetejére helyezem.
Villával megszurkálom a tésztát, és megkenem tojással. ( Aki cukrozottan szereti ne kenje meg tojással )
A 200 °C-ra előmelegített sütőbe teszem, és körülbelül 35-40 percig aranysárgára sütöm.
Ha kihűlt felkockázom.
Elkészítési idő: 60 perc Jó étvágyat!
Ételek cimkéi
alma
(4)
apró
(1)
bab
(1)
barack
(1)
bejgli
(1)
brokkoli
(1)
burgonya
(17)
citrom
(6)
cukor
(2)
cseresznye
(1)
csiga
(1)
csirke
(2)
csirkehús
(3)
csokoládé
(6)
csokoládé kinder
(1)
daganat
(1)
darálthús
(4)
derelye
(1)
desszert
(1)
diabetikus
(1)
diétás
(1)
dió
(11)
dísz
(1)
ecet
(1)
édesség
(34)
egészség
(1)
előétel
(1)
fagylalt
(2)
fahéj
(2)
fánk
(2)
felfújt
(1)
felvágott
(1)
fokhagyma
(1)
fortélyok
(1)
főétel
(26)
főzelék
(4)
főzés
(1)
füge
(1)
galamb
(1)
galuska
(2)
gesztenye
(1)
gomba
(2)
gombóc
(7)
gríz
(1)
gulyás
(1)
gyógyítás
(1)
gyömölcs
(1)
hal
(1)
hamburger zsömle
(2)
Házi praktikák ötletek
(2)
hús
(7)
húsgombóc
(1)
húsvét
(4)
joghurt
(1)
juhtúró
(3)
kakaó
(4)
kalóriaszegény
(1)
kapor
(2)
káposzta
(3)
karalábé
(1)
karamell
(1)
karfiol
(2)
kecske
(2)
kecskepörkölt
(1)
kecskesajt
(1)
kefir
(1)
keksz
(3)
keltészta
(1)
kelttészta
(18)
kenyér
(5)
kenyérrevalók
(2)
kifli
(2)
kókusz
(5)
kolbász
(3)
kombucha
(1)
Konyhai praktikák ötletek
(2)
kovászos
(1)
köret
(7)
köröm
(1)
Köszönet nyílvánítás
(1)
krém
(2)
krémek
(1)
krémes
(1)
krémleves
(1)
lángos
(7)
lekvár
(10)
lekváros
(1)
lencse
(1)
leves
(22)
levesbetét
(5)
liba
(1)
linzer
(1)
lúgosító ételek
(1)
magok
(1)
máj
(2)
májas
(1)
majonéz
(4)
mák
(6)
makaróni
(1)
mandula
(1)
marhahús
(7)
mártás
(6)
mazsola
(1)
meggy
(8)
méz
(1)
muffin
(1)
narancs
(2)
omlós
(1)
öntet
(1)
pacal
(1)
padlizsán
(1)
palacsinta
(4)
paprika
(3)
paradicsom
(7)
péksütemény
(1)
pizza
(2)
pogácsa
(4)
pörkölt
(5)
puding
(3)
pulykahús
(2)
püré
(2)
rácsos pite
(1)
ragu
(1)
rák
(1)
rakott palacsinta
(1)
réteslap
(1)
ribizli
(2)
rizs
(2)
rum
(2)
sajt
(17)
saláta
(5)
sárgabarack
(1)
sárgarépa
(2)
savanyúság
(1)
savbázis egyensúly
(1)
sertés
(8)
sodó
(1)
sonka
(2)
spenót
(1)
sütemény
(47)
süteménydíszítő ötletek
(1)
szalonna
(2)
szezámmag
(2)
szilva
(2)
szósz
(4)
tarhonya
(1)
tárkony
(2)
tartár
(2)
tea
(1)
tej
(5)
tejföl
(11)
tejpor
(1)
tejszín
(4)
tepertő
(1)
tészta
(21)
tibeti kefir gomba
(1)
tojás
(2)
torta
(1)
tök
(2)
töltött
(1)
töpörtyű
(1)
túró
(4)
tyúk
(2)
uborka
(1)
újév
(1)
ünnep
(2)
vaj
(1)
vaníliakrém
(4)
videó
(1)
virsli
(1)
vöröshagyma
(1)
zöldbab
(3)
zöldség
(3)
zőldség
(2)
zsír
(1)
zsömle
(2)
2010. február 13., szombat
Mit tehetek az avas zsírral?
- A kellemetlen szagú avas zsírt megjavíthatjuk, ha kenyeret vagy hagymát szenesedésig sütünk benne.
- Ugyancsak jó megoldást kínál ha háromszor annyi vízben egy órát főzzük, majd a vízhez literenként egy kávéskanálnyi szódabikarbónát keverünk.
Hagyjuk a zsírt megfagyni, majd szedjük le a tetejéről. Így a zsírt újból hosszú időre tárolhatjuk.
Mivel kenhetjük meg a süteményt ha nincs tojás?!
Tojás hiányában megkenhetjük a sütemények tetejét hígított tejföllel, cukros tejjel, vagy fekete kávéval is.
Hagyma és halszag eltüntetése
Sajtos csirkefalatok
Hozzávalók:
8 darab csirke bármely része
10 dkg sajt
2 dl tejföl
1 darab tojás sárgája
sült csirke fűszersó
kakukkfű
Elkészítés:
A csirkehús darabokat meghintjük sült csirke fűszersóval, és olajjal.
Zsírral kikent jénaitálba, vagy pecsenyesütő tepsibe egymás mellé rakjuk.
A tejfölbe belekeverünk 1 tojás sárgáját, fél mokkáskanálnyi kakukkfüvet és egy evőkanálnyi sajtot, majd a húsokra simítjuk és a tetejére sajtot reszelünk.
210 °C-on 60 percig sütjük.
Párolt zöldségkörettel tálaljuk.
Jó étvágyat!
8 darab csirke bármely része
10 dkg sajt
2 dl tejföl
1 darab tojás sárgája
sült csirke fűszersó
kakukkfű
Elkészítés:
A csirkehús darabokat meghintjük sült csirke fűszersóval, és olajjal.
Zsírral kikent jénaitálba, vagy pecsenyesütő tepsibe egymás mellé rakjuk.
A tejfölbe belekeverünk 1 tojás sárgáját, fél mokkáskanálnyi kakukkfüvet és egy evőkanálnyi sajtot, majd a húsokra simítjuk és a tetejére sajtot reszelünk.
210 °C-on 60 percig sütjük.
Párolt zöldségkörettel tálaljuk.
Jó étvágyat!
befűszerezve
Sajtos tejfölös öntet összetevői
Összedolgozva
Leöntve fűszeres sajtos tejföllel
Készre sütve
Fűszeres majonézöntet húsokhoz
A kész fűszermajonéz nagyon jól illik hideg húsokhoz, halhoz, salátához valamint nem túl keményre főtt tojásokhoz.
Hozzávalók:
4 tojás sárgája
fekete bors
1 evőkanál mustár
3 dl olívaolaj
5 evőkanál joghurt vagy túró
1 evőkanál kapribogyó
2 evőkanál ecet
1 evőkanál kapor
tárkony
petrezselyem
metélőhagyma
1 evőkanál csemegeuborka
Elkészítés:
2 főtt tojás sárgáját szétnyomkodjuk és a másik két nyers tojás sárgájával elkeverjük.
Hozzáadjuk a borsot és a mustárt és állandó keverés mellett cseppenként az olajat.
Ezután belekeverjük a joghurtot és az ecetet, fűszereket, az egészen apróra vágott kapribogyókat és a csemegeuborkát pedig a krémszerű mártás alá adagoljuk.
A kész fűszermajonéz nagyon jól illik hideg húsokhoz, halhoz, salátához valamint nem túl keményre főtt tojásokhoz.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
4 tojás sárgája
fekete bors
1 evőkanál mustár
3 dl olívaolaj
5 evőkanál joghurt vagy túró
1 evőkanál kapribogyó
2 evőkanál ecet
1 evőkanál kapor
tárkony
petrezselyem
metélőhagyma
1 evőkanál csemegeuborka
Elkészítés:
2 főtt tojás sárgáját szétnyomkodjuk és a másik két nyers tojás sárgájával elkeverjük.
Hozzáadjuk a borsot és a mustárt és állandó keverés mellett cseppenként az olajat.
Ezután belekeverjük a joghurtot és az ecetet, fűszereket, az egészen apróra vágott kapribogyókat és a csemegeuborkát pedig a krémszerű mártás alá adagoljuk.
A kész fűszermajonéz nagyon jól illik hideg húsokhoz, halhoz, salátához valamint nem túl keményre főtt tojásokhoz.
Jó étvágyat!
Fűszeres paradicsomszósz házilag
A kész öntetet spagettihez, metélt tésztához vagy Gnocchi-hoz tálaljuk.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
80 dkg paradicsom
bors
1 kis rozmaring
5 dkg parmezánsajt
1,5 teáskanál lestyán
1 teáskanál kakukkfű
oregano
tárkony
bazsalikom
kapor
petrezselyem
Elkészítés:
A hagymát apróra daraboljuk és kevés vajon vagy olajon addig pároljuk amíg világossárga nem lesz, Ekkor hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a kis kockákra vágott paradicsomot.
Jó 10 percig erős lángon forraljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket valamint a ( gézbe tekert ) rozmaringágakat.
További 5 percig fedő alatt, erős lángon főzzük, borssal ízesítjük, a parmezánsajtot alákeverjük, a rozmaringágakat kivesszük és a kész öntetet spagettihez, metélt tésztához vagy Gnocchi-hoz tálaljuk.
Paradicsom tápanyagtartalma
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
80 dkg paradicsom
bors
1 kis rozmaring
5 dkg parmezánsajt
1,5 teáskanál lestyán
1 teáskanál kakukkfű
oregano
tárkony
bazsalikom
kapor
petrezselyem
Elkészítés:
A hagymát apróra daraboljuk és kevés vajon vagy olajon addig pároljuk amíg világossárga nem lesz, Ekkor hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a kis kockákra vágott paradicsomot.
Jó 10 percig erős lángon forraljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket valamint a ( gézbe tekert ) rozmaringágakat.
További 5 percig fedő alatt, erős lángon főzzük, borssal ízesítjük, a parmezánsajtot alákeverjük, a rozmaringágakat kivesszük és a kész öntetet spagettihez, metélt tésztához vagy Gnocchi-hoz tálaljuk.
Paradicsom tápanyagtartalma
Jó étvágyat!
Hogyan lehet télen is friss paradicsom az asztalon?
Egyik évben véletlenségből jöttem rá hogyan ehetek télen is friss jó ízű paradicsomot.
Egyik késő ősszel már igen csak fagyos idők voltak, és úgy gondoltam nem hagyom kint elpusztulni a még meg nem érett paradicsomokat.
Leszedtem és behoztam az egészséges jó sok zöld paradicsomot.
A lakásban napfényes helyen hagytam beérni, de nagyon lassan pirosodott be, ( ezért nem is romlott el ) és még az idén februárban is ehetem a friss kemény érett paradicsomot, melynek az íze olyan mint a nyári paradicsomnak.
Így nekem egész télen van a jó ízű paradicsomból.
Próbáld ki te is az idén!
Tojásos sonkás rolád
Kitűnő fogás reggelihez, és vacsorához.
Hozzávalók:
8 tojás
3 dl tejföl
20 dkg sonka, vagy más felvágott
20 dkg reszelt sajt ízlés szerint
só
ételízesítő
petrezselyem zöldje
kevés étolaj
Elkészítés:
A 8 darab tojás a fűszerekkel jól kikeverjük, majd egy nem túl nagy tepsit kibélelünk alufóliával amit megkenünk olajjal, és beleöntjük a már megfűszerezett tojást.
Közepes hőfokon 15-20 percig sütjük, de nagyon ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem tudjuk feltekerni.
Sütés után a fóliával együtt kiemeljük a tepsiből, deszkára tesszük és rászórjuk a már apróra vágott sonkát és reszelt sajtot, majd végül a sült tojás tésztánkat feltekerjük és szeletelve tálaljuk.
Aki fűszeresebben szereti borssal pirospaprikával megszórhatja.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
8 tojás
3 dl tejföl
20 dkg sonka, vagy más felvágott
20 dkg reszelt sajt ízlés szerint
só
ételízesítő
petrezselyem zöldje
kevés étolaj
Elkészítés:
A 8 darab tojás a fűszerekkel jól kikeverjük, majd egy nem túl nagy tepsit kibélelünk alufóliával amit megkenünk olajjal, és beleöntjük a már megfűszerezett tojást.
Közepes hőfokon 15-20 percig sütjük, de nagyon ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem tudjuk feltekerni.
Sütés után a fóliával együtt kiemeljük a tepsiből, deszkára tesszük és rászórjuk a már apróra vágott sonkát és reszelt sajtot, majd végül a sült tojás tésztánkat feltekerjük és szeletelve tálaljuk.
Aki fűszeresebben szereti borssal pirospaprikával megszórhatja.
Jó étvágyat!
Kürtös kalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 tojás sárgája
2 tojás
12 evőkanál olvasztott vaj
12 evőkanál + 2 dkg porcukor
3 dkg élesztő
csapott kávéskanál só
,5 dl tej
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját és a 2 darab tojást, az olvasztott vajat, és a 12 evőkanál porcukrot és a 2 dkg porcukorral élesztővel felfuttatott tejet, sót és a maradék tejet.
Ezt jól kidolgozzuk, és hagyjuk kelni, de amikor már félig megkelt szeleteket vágunk belőle, és kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, majd az előre elkészített sütőfára körbe rátekerjük,
Parázs fölött szépen forgatva megsütjük, de közben az olvasztott vajjal kenegetjük.
Miután készre megsült porcukorral megszórjuk úgy hogy a cukor lángot fogjon és üvegesség váljék, majd ezután a sütőfáról lehúzzuk.
Többféleképpen is ízesíthetjük, mint durvára darált cukros dióval, vagy lehet fahéjas, csokoládés kókuszos is.
Jó étvágyat!
1 kg liszt
4 tojás sárgája
2 tojás
12 evőkanál olvasztott vaj
12 evőkanál + 2 dkg porcukor
3 dkg élesztő
csapott kávéskanál só
,5 dl tej
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját és a 2 darab tojást, az olvasztott vajat, és a 12 evőkanál porcukrot és a 2 dkg porcukorral élesztővel felfuttatott tejet, sót és a maradék tejet.
Ezt jól kidolgozzuk, és hagyjuk kelni, de amikor már félig megkelt szeleteket vágunk belőle, és kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, majd az előre elkészített sütőfára körbe rátekerjük,
Parázs fölött szépen forgatva megsütjük, de közben az olvasztott vajjal kenegetjük.
Miután készre megsült porcukorral megszórjuk úgy hogy a cukor lángot fogjon és üvegesség váljék, majd ezután a sütőfáról lehúzzuk.
Többféleképpen is ízesíthetjük, mint durvára darált cukros dióval, vagy lehet fahéjas, csokoládés kókuszos is.
Jó étvágyat!
Juhtúrós gomba
Hozzávalók:
14-16 gomba
kevés vaj pároláshoz
20-30 dkg juhtúró
1 tojás
2-3 kanál tejföl
2 szál újhagyma
5-8 szelet baconszalonna
őrölt bors ( fehér )
só
Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk és a gombák tönkjeit kiszedjük, de nem dobjuk el, hanem apróra vágjuk és pici sóval borssal megdinsztelem.
A gombák kalapjait besózom, borsozom, és közepes meleg sütőbe teszem fejjel lefele, hogy a felesleges lé ki folyhasson belőle.
A megdinsztelt gomba szárakat összekeverem juhtúróval, 1 tojással, és egy-két kanél tejföllel, és az apróra vágott új hagymával.
A sütőből kivett gombákat megtöltöm a masszával és ráhelyezek egy bacon szalonna csíkot, és tovább sütöm immár fejjel felfelé mindaddig amíg meg nem sül szépen rajta a szalonna.
Jó étvágyat!
Kép hamarosan mellékelve
14-16 gomba
kevés vaj pároláshoz
20-30 dkg juhtúró
1 tojás
2-3 kanál tejföl
2 szál újhagyma
5-8 szelet baconszalonna
őrölt bors ( fehér )
só
Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk és a gombák tönkjeit kiszedjük, de nem dobjuk el, hanem apróra vágjuk és pici sóval borssal megdinsztelem.
A gombák kalapjait besózom, borsozom, és közepes meleg sütőbe teszem fejjel lefele, hogy a felesleges lé ki folyhasson belőle.
A megdinsztelt gomba szárakat összekeverem juhtúróval, 1 tojással, és egy-két kanél tejföllel, és az apróra vágott új hagymával.
A sütőből kivett gombákat megtöltöm a masszával és ráhelyezek egy bacon szalonna csíkot, és tovább sütöm immár fejjel felfelé mindaddig amíg meg nem sül szépen rajta a szalonna.
Jó étvágyat!
Kép hamarosan mellékelve
Mogyorós mandulás süti
Hozzávalók:
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
8 dkg cukor
1 csipetnyi só
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
Töltelékhez:
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 csipetnyi só
2 evőkanál méz
20 dkg mogyoró
20 dkg mandula
4 evőkanál lekvár
1 csomag marcipán
Tetejére:
20 dkg tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
A hozzávalókat szép sima tésztává állítjuk össze, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 30 percre hűtőben hűtjük.
Közben megcsináljuk a tölteléket. A 4 evőkanál vizet, cukorral, vajjal, sóval, és a mézzel felforraljuk, majd belekeverjük a durvára darált mogyorót, mandulát, majd hagyjuk kihülni.
A lekvárt egyenletesen a tésztára kenjük, és vékony rétegű kinyujtott marcipánnal befedjük.
Több helyen megszurkáljuk a rétegezett tésztát egy villával, majd ráönthetjük az előbb elkészített mogyorós, mandulás masszát egyenletesen elsimítjuk, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Még langyosan tetszés szerint felvágjuk, és ha teljesen kihűlt az egyik felét olvasztott tortabevonó csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk dermedni.
Jó étvágyat!
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
8 dkg cukor
1 csipetnyi só
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
Töltelékhez:
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 csipetnyi só
2 evőkanál méz
20 dkg mogyoró
20 dkg mandula
4 evőkanál lekvár
1 csomag marcipán
Tetejére:
20 dkg tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
A hozzávalókat szép sima tésztává állítjuk össze, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 30 percre hűtőben hűtjük.
Közben megcsináljuk a tölteléket. A 4 evőkanál vizet, cukorral, vajjal, sóval, és a mézzel felforraljuk, majd belekeverjük a durvára darált mogyorót, mandulát, majd hagyjuk kihülni.
A lekvárt egyenletesen a tésztára kenjük, és vékony rétegű kinyujtott marcipánnal befedjük.
Több helyen megszurkáljuk a rétegezett tésztát egy villával, majd ráönthetjük az előbb elkészített mogyorós, mandulás masszát egyenletesen elsimítjuk, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Még langyosan tetszés szerint felvágjuk, és ha teljesen kihűlt az egyik felét olvasztott tortabevonó csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk dermedni.
Jó étvágyat!
Sertéskaraj sajttal ízesítve
Hozzávalók:
4 szelet 1,5-2 cm vastagra szeletelt karaj
10-15 dkg trappista sajt
fokhagyma
vöröshagyma
Pácoláshoz:
pirospaprika
1 csomag magyaros fűszerkeverék
étolaj
vegeta
só
bors
Elkészítés:
A karaj szeleteket megmosom, és a vizet a szalvétával leitatom. A hús szeleteket 1 centiméterenként beirdalom, de úgy, hogy a húsok széleit nem vágom el.
A páclében hagyom egy éjszakát a hűtőben állni.
Másnap a hézagokba vastagabb szelet sajtokat, fokhagymát, szeletelt vöröshagymát és bakon (békön) szalonnát teszek.
Ha szükséges akkor hústűvel egy kicsit megtűzöm, vagy átkötözöm.
Húsleves kockával ízesített vízzel alufóliával letakarva mehet a sütőbe, és ha megsült még egy kicsit pirítom és tálaláskor felszeletelem.
Jó étvágyat!
Kép hamarosan mellékelve
4 szelet 1,5-2 cm vastagra szeletelt karaj
10-15 dkg trappista sajt
fokhagyma
vöröshagyma
Pácoláshoz:
pirospaprika
1 csomag magyaros fűszerkeverék
étolaj
vegeta
só
bors
Elkészítés:
A karaj szeleteket megmosom, és a vizet a szalvétával leitatom. A hús szeleteket 1 centiméterenként beirdalom, de úgy, hogy a húsok széleit nem vágom el.
A páclében hagyom egy éjszakát a hűtőben állni.
Másnap a hézagokba vastagabb szelet sajtokat, fokhagymát, szeletelt vöröshagymát és bakon (békön) szalonnát teszek.
Ha szükséges akkor hústűvel egy kicsit megtűzöm, vagy átkötözöm.
Húsleves kockával ízesített vízzel alufóliával letakarva mehet a sütőbe, és ha megsült még egy kicsit pirítom és tálaláskor felszeletelem.
Jó étvágyat!
Kép hamarosan mellékelve
Pudingos golyók
Hozzávalók:
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
5 tojás
1 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
10-15 evőkanál sütőrum
2 evőkanál csokoládés pudingpor ( főzős )
2 dl tej
6 dkg Ráma margarin
2 evőkanál kakaó
5 dkg mazsola ( kihagyható ha nem szeretjük ) pótolhatjuk dióval
kevés porcukor
tortadara
Elkészítés:
A tojás sárgáját az 5 dkg cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk az 5 kanál lisztet az 1 evőkanál kakaót, végül a tojás fehérjék keményre felvert habját, a masszát kikent tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 200 °C-on megsütjük.
Amikor kihült kockákra vágjuk, rummal lelocsoljuk és állni hagyjuk.
Közben a pudingot a 2 dl tejjel összekeverjük és sűrűre főzzük, majd a kihűlt pudingot a rummal megáztatott tésztával és a 6 dkg margarinnal és a 2 evőkanál kakaóval, ízlés szerint cukrozzuk, mazsolával, vagy dióval jól összedolgozzuk.
Golyókat formálunk belőle és tortadarába forgatjuk.
Tálalásig hűtőben tartjuk.
Jó étvágyat!
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
5 tojás
1 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
10-15 evőkanál sütőrum
2 evőkanál csokoládés pudingpor ( főzős )
2 dl tej
6 dkg Ráma margarin
2 evőkanál kakaó
5 dkg mazsola ( kihagyható ha nem szeretjük ) pótolhatjuk dióval
kevés porcukor
tortadara
Elkészítés:
A tojás sárgáját az 5 dkg cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk az 5 kanál lisztet az 1 evőkanál kakaót, végül a tojás fehérjék keményre felvert habját, a masszát kikent tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 200 °C-on megsütjük.
Amikor kihült kockákra vágjuk, rummal lelocsoljuk és állni hagyjuk.
Közben a pudingot a 2 dl tejjel összekeverjük és sűrűre főzzük, majd a kihűlt pudingot a rummal megáztatott tésztával és a 6 dkg margarinnal és a 2 evőkanál kakaóval, ízlés szerint cukrozzuk, mazsolával, vagy dióval jól összedolgozzuk.
Golyókat formálunk belőle és tortadarába forgatjuk.
Tálalásig hűtőben tartjuk.
Jó étvágyat!
Ferdinánd tekercs
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
2 dl meleg tej
1 evőkanál cukor
30 dkg liszt
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
5 dkg vaj , vagy Ráma margarin
csipetnyi só
rum, vagy rum aroma
fél citrom reszelt héja
10 dkg vaj
Locsoláshoz:
2 dl tejszín
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukrozott tejben megfuttatjuk, majd az átszitált 30 dkg lisztet, 2 tojás sárgájával, 1 evőkanál cukorral, olvasztott vajjal vagy margarinnal, sóval és a citrom reszelt héjával rummal, vagy aromával együttesen tésztává dagasztjuk, és hagyjuk 50 percig kelni, majd rákenjük a az 5 dkg porcukorral és 210 dkg vajjal habosra kikevert vajat, mint a piskótát feltekerjük, majd ujjnyi vastag csigákat szeletelünk, és kikent lisztezett tepsibe nem túl szorosan egymás mellé tesszük, és hagyjuk ismét megkelni, majs előmelegített
180 °C-os sütőben 20 percig sütjük, de ha már sülés közben a teteje színt kap meglocsoljuk a tejszínes cukros vanília cukros öntettel, és tovább sütjük.
Jó étvágyat!
3 dkg élesztő
2 dl meleg tej
1 evőkanál cukor
30 dkg liszt
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
5 dkg vaj , vagy Ráma margarin
csipetnyi só
rum, vagy rum aroma
fél citrom reszelt héja
10 dkg vaj
Locsoláshoz:
2 dl tejszín
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukrozott tejben megfuttatjuk, majd az átszitált 30 dkg lisztet, 2 tojás sárgájával, 1 evőkanál cukorral, olvasztott vajjal vagy margarinnal, sóval és a citrom reszelt héjával rummal, vagy aromával együttesen tésztává dagasztjuk, és hagyjuk 50 percig kelni, majd rákenjük a az 5 dkg porcukorral és 210 dkg vajjal habosra kikevert vajat, mint a piskótát feltekerjük, majd ujjnyi vastag csigákat szeletelünk, és kikent lisztezett tepsibe nem túl szorosan egymás mellé tesszük, és hagyjuk ismét megkelni, majs előmelegített
180 °C-os sütőben 20 percig sütjük, de ha már sülés közben a teteje színt kap meglocsoljuk a tejszínes cukros vanília cukros öntettel, és tovább sütjük.
Jó étvágyat!
Túrógolyó
Hozzávalók:
25 dkg túró
15 dkg porcukor
5 dkg Ráma margarin
1 ananász konzerv
8 evőkanál ananászlé
1 csomag kókuszreszelék
darált keksz
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, margarint, 3 dkg kókuszreszeléket ananászlét, és annyi darált kekszet, hogy jól formázható legyen, majd összegyúrjuk és körülbelül 3-4 cm-es golyókat formázunk belőle és a közepébe egy-egy felkockázott ananász darabot - meggyet, cseresznyét is lehet belenyomunk. Meghempergetjük a kókuszreszelékben.
Ha nincs ananászlé, akkor az általunk választott gyümölcs levét adjuk hozzá.
Jó étvágyat!
25 dkg túró
15 dkg porcukor
5 dkg Ráma margarin
1 ananász konzerv
8 evőkanál ananászlé
1 csomag kókuszreszelék
darált keksz
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, margarint, 3 dkg kókuszreszeléket ananászlét, és annyi darált kekszet, hogy jól formázható legyen, majd összegyúrjuk és körülbelül 3-4 cm-es golyókat formázunk belőle és a közepébe egy-egy felkockázott ananász darabot - meggyet, cseresznyét is lehet belenyomunk. Meghempergetjük a kókuszreszelékben.
Ha nincs ananászlé, akkor az általunk választott gyümölcs levét adjuk hozzá.
Jó étvágyat!
Meggyes kkelly szelet
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg porcukor
10 dkg Ráma margarin
3 tojás
1 csomag sütőpor
2,5 dl tej
fél citrom reszelt héja
kimagozott meggy
kókuszreszelék
Elkészítés:
A cukrot a tojással margarinnal habosra verjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, tejet, és a reszelt citrom héját.
Kikent isztezett tepsibe öntjük, és a tészta tetejét megszórjuk kimagozott meggyel, vagy cseresznyével, meghintjük kókuszreszelékkel vagy darált dióval, esetleg mogyoró darabkákkal, majd kisütjük.
Jó étvágyat!
30 dkg liszt
25 dkg porcukor
10 dkg Ráma margarin
3 tojás
1 csomag sütőpor
2,5 dl tej
fél citrom reszelt héja
kimagozott meggy
kókuszreszelék
Elkészítés:
A cukrot a tojással margarinnal habosra verjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, tejet, és a reszelt citrom héját.
Kikent isztezett tepsibe öntjük, és a tészta tetejét megszórjuk kimagozott meggyel, vagy cseresznyével, meghintjük kókuszreszelékkel vagy darált dióval, esetleg mogyoró darabkákkal, majd kisütjük.
Jó étvágyat!
Narancskrémes süti
Hozzávalók:
45 dkg liszt
20 dkg vaj
40 dkg porcukor
2 tojás
17 dkg tejcsokoládé
1 teáskanál narancslé
1 teáskanál reszelt narancshéj
Kenéshez:
1 evőkanál liszt
fél teáskanál só
Mázhoz:
20 dkg porcukor
10 dkg krémsajt
1 teáskanál reszelt narancshéj
2 teáskanál narancslé
Elkészítés:
Összekeverjük az alaposan át szitál lisztet, a megszitált porcukrot, puha vajat.
A tojásokat egyenként felverjük, majd hozzáadjuk az 1 kávéskanál narancs héját, és az 1 kávéskanál narancs levét és a lisztes elegyhez keverjük a megolvasztott csokoládéval együtt.
A tepsinket kibéleljük sütőpapírral és lisztet és sót szórunk rá a kenésben megadott mennyiséggel.
A tésztát halmokba kanalazzuk, úgy hogy egymástól lehetőleg 5 cm-re legyenek.
12-15 perc alatt megsütjük az előmelegített sütőben, melyet 180°C-ra melegítettünk
Hagyjuk kihülni.
Ezalatt összekeverjük a a 20 dkg porcukrot és a puha 10 dkg krémsajtot, hozzáöntjük a 2 teáskanál narancs levét és az 1 teáskanál narancs héját.
Miután kihűlt a sütink megkenjük mázzal a tetejét, és még díszíthetjük a narancsok héjával vékony csíkokra vágva.
Jó étvágyat!
45 dkg liszt
20 dkg vaj
40 dkg porcukor
2 tojás
17 dkg tejcsokoládé
1 teáskanál narancslé
1 teáskanál reszelt narancshéj
Kenéshez:
1 evőkanál liszt
fél teáskanál só
Mázhoz:
20 dkg porcukor
10 dkg krémsajt
1 teáskanál reszelt narancshéj
2 teáskanál narancslé
Elkészítés:
Összekeverjük az alaposan át szitál lisztet, a megszitált porcukrot, puha vajat.
A tojásokat egyenként felverjük, majd hozzáadjuk az 1 kávéskanál narancs héját, és az 1 kávéskanál narancs levét és a lisztes elegyhez keverjük a megolvasztott csokoládéval együtt.
A tepsinket kibéleljük sütőpapírral és lisztet és sót szórunk rá a kenésben megadott mennyiséggel.
A tésztát halmokba kanalazzuk, úgy hogy egymástól lehetőleg 5 cm-re legyenek.
12-15 perc alatt megsütjük az előmelegített sütőben, melyet 180°C-ra melegítettünk
Hagyjuk kihülni.
Ezalatt összekeverjük a a 20 dkg porcukrot és a puha 10 dkg krémsajtot, hozzáöntjük a 2 teáskanál narancs levét és az 1 teáskanál narancs héját.
Miután kihűlt a sütink megkenjük mázzal a tetejét, és még díszíthetjük a narancsok héjával vékony csíkokra vágva.
Jó étvágyat!
Meggyes kocka
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
1 csomag sütőpor
4 tojás
15 dkg kristálycukor
40 dkg meggy kimagozva
3 evőkanál cukor
3 evőkanál darált dió
Bevonáshoz:
20 dkg tortabevonó csokoládé
4-6 evőkanál étolaj
pirítot mogyoródarabkák
Elkészítés:
A 25 dkg margarint és a 15 dkg cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 4 egész tojásokat és még tovább habosítjuk.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és jól összedolgozzuk.
Kikent lisztezett tepsibe öntjük a masszát.
A meggyet a cukros darált dióba forgatjuk, majd a nyers tésztának tetejére szórjuk.
190°C-os sütőbe csúsztatjuk, és körülbelül 20 percig sütjük.
Ha megsült kockákra felvágjuk, tálcára tesszük, és betesszük a hűtőbe.
A csokoládét négy evőkanál étolajjal felolvasztjuk és sima krémmé keverjük, majd a lehűtött kockák aljába villát szúrunk és belemártjuk a meleg csokiba, kiemelve a felesleget hagyjuk lecsurogni vissza..
Amíg a csoki meleg rajta addig a tetejét megszórhatjuk mogyoróval, majd hűtőnkbe visszatéve ismét hagyjuk megdermedni.
Jó étvágyat!
25 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
1 csomag sütőpor
4 tojás
15 dkg kristálycukor
40 dkg meggy kimagozva
3 evőkanál cukor
3 evőkanál darált dió
Bevonáshoz:
20 dkg tortabevonó csokoládé
4-6 evőkanál étolaj
pirítot mogyoródarabkák
Elkészítés:
A 25 dkg margarint és a 15 dkg cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 4 egész tojásokat és még tovább habosítjuk.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és jól összedolgozzuk.
Kikent lisztezett tepsibe öntjük a masszát.
A meggyet a cukros darált dióba forgatjuk, majd a nyers tésztának tetejére szórjuk.
190°C-os sütőbe csúsztatjuk, és körülbelül 20 percig sütjük.
Ha megsült kockákra felvágjuk, tálcára tesszük, és betesszük a hűtőbe.
A csokoládét négy evőkanál étolajjal felolvasztjuk és sima krémmé keverjük, majd a lehűtött kockák aljába villát szúrunk és belemártjuk a meleg csokiba, kiemelve a felesleget hagyjuk lecsurogni vissza..
Amíg a csoki meleg rajta addig a tetejét megszórhatjuk mogyoróval, majd hűtőnkbe visszatéve ismét hagyjuk megdermedni.
Jó étvágyat!
Meggyes karika
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg Ráma margarin
10 dkg porcukor
8 dkg darált dió
1 citrom
kevés rum, vagy aroma
20 dkg meggy
Elkészítés:
A margarinunkat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, darált diót, reszelt citrom héját, citrom levét és a rumot. Összegyúrjuk, kinyújtjuk és kis karikákat szaggatunk ki belőle, majd minden karika közepére egy-egy szem meggyet teszünk.
Kikent lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített sütőben körülbelül 210 °C-megsütjük és porcukorral meghintjük.
Olcsó de nagyon finom süti. Jó étvágyat!
30 dkg liszt
20 dkg Ráma margarin
10 dkg porcukor
8 dkg darált dió
1 citrom
kevés rum, vagy aroma
20 dkg meggy
Elkészítés:
A margarinunkat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, darált diót, reszelt citrom héját, citrom levét és a rumot. Összegyúrjuk, kinyújtjuk és kis karikákat szaggatunk ki belőle, majd minden karika közepére egy-egy szem meggyet teszünk.
Kikent lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített sütőben körülbelül 210 °C-megsütjük és porcukorral meghintjük.
Olcsó de nagyon finom süti. Jó étvágyat!
Habcsók
Hozzávalók:
4tojásfehérje
40 dkg cukor
1 citrom leve
vágott mandula
Elkészítés:
A tojás fehérjéket habbá verjük, majd cukorral és a citrom levével gőz fölött keményre verjük, sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal kis gömböket rakunk - lehet habzsákkal is. Megtűzdeljük vágott mandulával, vagy lehet dióval és a sütőnek legkisebb lángján megszárítjuk.
Jó étvágyat!
4tojásfehérje
40 dkg cukor
1 citrom leve
vágott mandula
Elkészítés:
A tojás fehérjéket habbá verjük, majd cukorral és a citrom levével gőz fölött keményre verjük, sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal kis gömböket rakunk - lehet habzsákkal is. Megtűzdeljük vágott mandulával, vagy lehet dióval és a sütőnek legkisebb lángján megszárítjuk.
Jó étvágyat!
Citromos kekesz
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg cukor
20 dkg Ráma margarin
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
tejföl
Elkészítés:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy az jól nyújtható legyen, vékonyra elnyújtjuk, tetszés szerinti formákra szaggatjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, kihűlés után porcukorral meghintjük.
Sokáig elálló egyszerű süti.
Jó étvágyat!
60 dkg liszt
20 dkg cukor
20 dkg Ráma margarin
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
tejföl
Elkészítés:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy az jól nyújtható legyen, vékonyra elnyújtjuk, tetszés szerinti formákra szaggatjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, kihűlés után porcukorral meghintjük.
Sokáig elálló egyszerű süti.
Jó étvágyat!
Szalagosfánk
A fánk a legkényesebb kelt tészta. Összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván.
Hozzávalók: 28-30 darabhoz
50 dkg liszt
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
1 evőkanálnyi cukor
5 dkg olvasztott vaj
2-3 tojássárgája
késhegynyi só
2-3 cl rum, vagy aroma
baracklekvár díszítéshez
porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A langyos cukrozott tejet és élesztőt felfuttatom, majd 2-3 tojássárgájával, 5 dkg vajjal, rummal, sóval és az 50 dkg liszttel közepes keménységű tésztát kapunk.Ha jól kidolgoztuk lágy ennek következtében lágy tésztát kapunk. 30-40 percig kelesztjük, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és egy 6 cm-es szaggatóval, vagy lisztezett pohárral kiszaggatjuk,majd a fánk közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Sütésnél ügyeljünk arra hogy a fánknak az az oldala kerüljön elsőként fedő alatt megsütésre, amelyik oldalán a lyuk van, majd a másik felét már fedő nélkül süssük meg, nem túl forró olajban, mert akkor meg ég a fánkunk. Szűrőkanállal kiszedjük és hűlés után lekvárral porcukorral díszítjük.
Tanács:
Vigyázzunk, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
Ha túl forró az olaj, hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje növekedésre, nem lesz szalagos.
Jó étvágyat!
Hozzávalók: 28-30 darabhoz
50 dkg liszt
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
1 evőkanálnyi cukor
5 dkg olvasztott vaj
2-3 tojássárgája
késhegynyi só
2-3 cl rum, vagy aroma
baracklekvár díszítéshez
porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A langyos cukrozott tejet és élesztőt felfuttatom, majd 2-3 tojássárgájával, 5 dkg vajjal, rummal, sóval és az 50 dkg liszttel közepes keménységű tésztát kapunk.Ha jól kidolgoztuk lágy ennek következtében lágy tésztát kapunk. 30-40 percig kelesztjük, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és egy 6 cm-es szaggatóval, vagy lisztezett pohárral kiszaggatjuk,majd a fánk közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Sütésnél ügyeljünk arra hogy a fánknak az az oldala kerüljön elsőként fedő alatt megsütésre, amelyik oldalán a lyuk van, majd a másik felét már fedő nélkül süssük meg, nem túl forró olajban, mert akkor meg ég a fánkunk. Szűrőkanállal kiszedjük és hűlés után lekvárral porcukorral díszítjük.
Tanács:
Vigyázzunk, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
Ha túl forró az olaj, hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje növekedésre, nem lesz szalagos.
Jó étvágyat!
Kiszaggatva
Sütés elsőként középen megvékonyított felével fedő alatt! Vigyázz meg ne égjen!
Immár megfordítva fedő nélkül kell sütni
Kiszedve szalvétára lecsorgatva az olajtól
Saját főzésű sárgabarack lekvárral ízesítve
Egy része csokiöntettel ízesítve
Kekszes mákos süti
Hozzávalók:
5 tojás
6 evőkanál cukor
10 dkg darált mák
10 dkg kókuszreszelék
6 evőkanál liszt
0,5 csomag sütőpor
3 csomag keksz
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
0,5 dl tej
25 dkg margarin
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Mázhoz:
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadunk 10 evőkanál vizet, darált mákot, kókuszreszeléket a 6 evőkanál lisztet és a sütőport, jól kikeverjük és a masszát a kikent tepsibe öntjük, előmelegített sütőben 200 °C-on megsütjük.
A pudingport 1 evőkanál liszttel fél liter tejben megfőzzük, lehűtjük, összekeverjük a 25 dkg margarinnal, 6 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral.
A megsült tésztára öntjük a kész krémet, erre tesszük egymás mellé helyezve a kekszeket.
A mázhoz az összetevőket 3 evőkanál forró vízzel jól kikeverjük, és bevonjuk a kész kakaómázzal a sütink tetejét, végül a kókuszreszelékkel megszórjuk, tárcára rendezve kínáljuk.
Jó étvágyat!
5 tojás
6 evőkanál cukor
10 dkg darált mák
10 dkg kókuszreszelék
6 evőkanál liszt
0,5 csomag sütőpor
3 csomag keksz
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
0,5 dl tej
25 dkg margarin
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Mázhoz:
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadunk 10 evőkanál vizet, darált mákot, kókuszreszeléket a 6 evőkanál lisztet és a sütőport, jól kikeverjük és a masszát a kikent tepsibe öntjük, előmelegített sütőben 200 °C-on megsütjük.
A pudingport 1 evőkanál liszttel fél liter tejben megfőzzük, lehűtjük, összekeverjük a 25 dkg margarinnal, 6 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral.
A megsült tésztára öntjük a kész krémet, erre tesszük egymás mellé helyezve a kekszeket.
A mázhoz az összetevőket 3 evőkanál forró vízzel jól kikeverjük, és bevonjuk a kész kakaómázzal a sütink tetejét, végül a kókuszreszelékkel megszórjuk, tárcára rendezve kínáljuk.
Jó étvágyat!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)