1 kg burgonya
25 dkg liszt
2 evőkanál gríz ( dara )
1 tojás
2 evőkanál olaj
pici só
30 dkg zsemlemorzsa
lekvár a töltéshez (szilva, vegyes, stb... ízlés szerinti )
Elkészítés:
A burgonyát mint a hajas krumplit felteszem főzni, leszedem a héját, és paszirozón átnyomom. Ütök bele egy tojást, 2 evőkanál darát szórok bele és egy picit sózom. Jól összedolgozom.
A zsemlemorzsát egy nagyon kevés olajon megpirítom, de én nem öntöm fel vízzel, hanem hagyom úgy szárazon, mert amikor a gombócokat megmártom benne a morzsa megpuhul rajta. Próbáld ki így Te is, meglátod nem csalódsz benne.
A gombócoknak való víz ekkorra már forr, és én megint csak nem nyújtom ki a tésztát és nem vágom kockákra, hanem kézzel szaggatom ki és mint a lángos tésztát hanem tenyérnyi nagyságú kerek tésztává nyújtom alakítom a kezemben, addig amíg úgy nem gondolom hogy belefér a töltésre szánt lekvár mennyiség majd megfogom és összehajtogatom egy pár mozdulattal és már kész is a gombóc. Bele teszem a forró vízbe és főzöm körülbelül 10 percig. Morzsába megmártogatom, tálalásnál porcukrozom.
Jó étvágyat!
Én a saját készítésű meggy, sárgabarack és egy szilvalekvárt elegyítettem össze. Nagyon finom...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Tedd közzé te is véleményedet!