Ráakadtam elég sok helyen a dagasztás nélküli kenyér receptre, és nagyon izgatta a fantáziámat milyen kenyér lehet belőle, és mivel szoktam kenyeret sütni gondoltam ezt én is kipróbálom. Nekem nincs már vasedényem, jénait viszont kicsinek találtam, és így római tálban sütöttem meg.
Ha római tálban sütünk azt mindenképp hideg vagy langyos sütőbe szabad berakni, előtte vízben hagyni legalább 30 percet ázni a fedővel együtt, mert különben elreped.
Hozzávalók:
Ha római tálban sütünk azt mindenképp hideg vagy langyos sütőbe szabad berakni, előtte vízben hagyni legalább 30 percet ázni a fedővel együtt, mert különben elreped.
Hozzávalók:
2 bögre BL 55 liszt ( 0,5 liter ) 35 dkg
1 bögre BL 80 liszt ( 2,5 liter ) 15-16 dkg
1 bögre víz ( 2,5 dl )
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor ( kihagyható )
1 dkg élesztő
Elkészítés:
Az átszitált lisztet, cukrot, sót, és élesztőt egy-két kézmozdulattal összekeverem, és hozzáadom az egy bögre vizet, majd összekeverem épp csak annyira hogy összeálljon. Egy ragacsos galuska tésztát fogunk kapni, amit nem kell kidolgozni, csak összekeverni.
Lefedem és ott hagyom magára 12-14 órára.
Ezt a kenyérsütést akkor kezdjük el amikor tudjuk hogy a 12-14 óra letelte után ismét hozzátudunk fogni a készítéséhez.
Másnap kivettem a kelesztőtálamból, és lisztezett deszkára borítottam.
Hát nem egy bizarr látvány valóban.
A lisztezett deszkán behajtogattam a tészta széleit a videón látható módon, majd konyharuhára áttettem , amire sütőpapírt helyeztem beszórva szezámmaggal, és megint hagytam lefedett állapotban pihenni 2 óra hosszat.
Ezek után a sütőt előmelegítettem 250 °C fokra és olyan edényt választottam aminek fedele is van és berakhatom a sütőbe is. Ezt is előmelegítettem. Én nem kentem és liszteztem ki az edényt.
A tésztát bele tettem én is az edénybe és lefedett állapotban 30 percig sütöttem. 30 perc után levettem a fedőt, és sütöttem további 20-25 percet fedő nélkül.
Egy igen kulináris, aranybarna héjú, jó ízű kenyér lett belőle. Ajánlom mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Tedd közzé te is véleményedet!