Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2018. december 16., vasárnap

Vajalja

Vajalja
Hozzávalók (4 személyre): 15 dkg vaj, 2 pohár tejföl, csipet só, 5 dkg liszt. A vajat, tejfölt legjobb, ha teflon serpenyőben tesszük a tűzre (ebben nem sül le), és gyakori kevergetéssel addig forraljuk, amíg a tejföl apró aranybarna gömböcskékké sül össze. Ekkor beleteszünk egy csipet sót meg annyi lisztet, hogy sűrű, rántásszerű legyen. A liszttel is tovább pirítjuk, amíg a liszt aranysárga lesz. Vigyázat!  Nem szabad nagyon megpirítani, mert akkor keserűvé válik. Kis tálkákba adagoljuk. Héjában főtt vagy sült burgonyával, savanyúsággal és természetesen barna kenyérrel kínáljuk. Hidegen is finom. Reggelire vagy vacsorára való az igazán parasztos, laktató alföldi étel. Régen a kicsit avas vajat használták fel elkészítéséhez.








Vajalja
A név arra utal, hogy régen ezt az ételt vajköpüléskor íróból készítették.

Hozzávalók:

2 pohár 20%-os tejföl
4 púpozott evőkanál liszt
só ízlés szerint
A tejfölt a liszttel és a sóval összekeverjük. Egy serpenyőben állandó kavarás mellett pirosra sütjük. Teával, kenyérrel fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tedd közzé te is véleményedet!