Ételek cimkéi

alma (4) apró (1) bab (1) barack (1) bejgli (1) brokkoli (1) burgonya (17) citrom (6) cukor (2) cseresznye (1) csiga (1) csirke (2) csirkehús (3) csokoládé (6) csokoládé kinder (1) daganat (1) darálthús (4) derelye (1) desszert (1) diabetikus (1) diétás (1) dió (11) dísz (1) ecet (1) édesség (34) egészség (1) előétel (1) fagylalt (2) fahéj (2) fánk (2) felfújt (1) felvágott (1) fokhagyma (1) fortélyok (1) főétel (26) főzelék (4) főzés (1) füge (1) galamb (1) galuska (2) gesztenye (1) gomba (2) gombóc (7) gríz (1) gulyás (1) gyógyítás (1) gyömölcs (1) hal (1) hamburger zsömle (2) Házi praktikák ötletek (2) hús (7) húsgombóc (1) húsvét (4) joghurt (1) juhtúró (3) kakaó (4) kalóriaszegény (1) kapor (2) káposzta (3) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kecske (2) kecskepörkölt (1) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (3) keltészta (1) kelttészta (18) kenyér (5) kenyérrevalók (2) kifli (2) kókusz (5) kolbász (3) kombucha (1) Konyhai praktikák ötletek (2) kovászos (1) köret (7) köröm (1) Köszönet nyílvánítás (1) krém (2) krémek (1) krémes (1) krémleves (1) lángos (7) lekvár (10) lekváros (1) lencse (1) leves (22) levesbetét (5) liba (1) linzer (1) lúgosító ételek (1) magok (1) máj (2) májas (1) majonéz (4) mák (6) makaróni (1) mandula (1) marhahús (7) mártás (6) mazsola (1) meggy (8) méz (1) muffin (1) narancs (2) omlós (1) öntet (1) pacal (1) padlizsán (1) palacsinta (4) paprika (3) paradicsom (7) péksütemény (1) pizza (2) pogácsa (4) pörkölt (5) puding (3) pulykahús (2) püré (2) rácsos pite (1) ragu (1) rák (1) rakott palacsinta (1) réteslap (1) ribizli (2) rizs (2) rum (2) sajt (17) saláta (5) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyúság (1) savbázis egyensúly (1) sertés (8) sodó (1) sonka (2) spenót (1) sütemény (47) süteménydíszítő ötletek (1) szalonna (2) szezámmag (2) szilva (2) szósz (4) tarhonya (1) tárkony (2) tartár (2) tea (1) tej (5) tejföl (11) tejpor (1) tejszín (4) tepertő (1) tészta (21) tibeti kefir gomba (1) tojás (2) torta (1) tök (2) töltött (1) töpörtyű (1) túró (4) tyúk (2) uborka (1) újév (1) ünnep (2) vaj (1) vaníliakrém (4) videó (1) virsli (1) vöröshagyma (1) zöldbab (3) zöldség (3) zőldség (2) zsír (1) zsömle (2)

2010. február 16., kedd

Marhapörkölt

Hozzávalók:
61 dkg marhahús
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír
1 fej vöröshagyma
Édes-nemes paprika

paradicsom
csöves paprika


tehetünk még bele ízlés szerint egy kis fokhagymát, és 1 dl száraz vörösbort is.


Elkészítés:
Pörköltnek a marhahús lágy részeit használjuk fel, mert ezek puhábbak, és ízletesebbek. Ilyen a
lapocka
lábszár
bélszín vége ( pacsni )
Jó ha vegyes részekből készítjük, hozzátéve egy darab marhaszivet, vesét.
A húst hártyáitól megtisztítom, és 2 cm-es kockákra feldarabolom. A hagymát apróra vágom, és megdinsztelem és megszórom egy púpos kávéskanál paprikával, de vigyázva hogy a paprika meg ne égjen, mert akkor keserűvé válik. Ahogy a paprikát hozzáadtam azonnal beleteszem a húst is, pár percig kevergetem, hogy a hús minden oldalán átsüljön, megsózom és annyi vizet öntök rá, hogy a húst elfedje, és párolom.
Ha a vizet elfőtte, újra öntök hozzá de egyszerre nem szabad sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap.
Adhatunk hozzá, közben egy paradicsomot, és egy paprikát is, esetleg egy kis paradicsomlevet vagy lecsót is.
Aki szereti vörösborral is ízesítheti víz helyett.
Ha a vizet elfőtte és már majdnem puha a hús zsírjára sütjük, lepirítjuk és pár percig kevergetjük, kevés vízzel felöntve puhára főzzük.
A levének se túl híg, se túl sűrű ne legyen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tedd közzé te is véleményedet!