Hozzávalók: 28-30 darabhoz
50 dkg liszt
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
1 evőkanálnyi cukor
5 dkg olvasztott vaj
2-3 tojássárgája
késhegynyi só
2-3 cl rum, vagy aroma
baracklekvár díszítéshez
porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A langyos cukrozott tejet és élesztőt felfuttatom, majd 2-3 tojássárgájával, 5 dkg vajjal, rummal, sóval és az 50 dkg liszttel közepes keménységű tésztát kapunk.Ha jól kidolgoztuk lágy ennek következtében lágy tésztát kapunk. 30-40 percig kelesztjük, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és egy 6 cm-es szaggatóval, vagy lisztezett pohárral kiszaggatjuk,majd a fánk közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Sütésnél ügyeljünk arra hogy a fánknak az az oldala kerüljön elsőként fedő alatt megsütésre, amelyik oldalán a lyuk van, majd a másik felét már fedő nélkül süssük meg, nem túl forró olajban, mert akkor meg ég a fánkunk. Szűrőkanállal kiszedjük és hűlés után lekvárral porcukorral díszítjük.
Tanács:
Vigyázzunk, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
Ha túl forró az olaj, hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje növekedésre, nem lesz szalagos.
Jó étvágyat!
Kiszaggatva
Sütés elsőként középen megvékonyított felével fedő alatt! Vigyázz meg ne égjen!
Immár megfordítva fedő nélkül kell sütni
Kiszedve szalvétára lecsorgatva az olajtól
Saját főzésű sárgabarack lekvárral ízesítve
Egy része csokiöntettel ízesítve
Saját recept kedves "ismeretlen"!!! Így megjegyzését nem tesszük közzé...
VálaszTörlés